• Посилання скопійовано

Андрій Рева: Монетизацію пільг потрібно починати у цьому році

Про головні напрямки співпраці Мінсоцполітики зі Світовим банком Міністр Андрій Рева розмовляв на зустрічі з керівниками представництва міжнародної фінансової установи в Україні

Андрій Рева: Монетизацію пільг потрібно починати у цьому році

"Багато реформ, що ми їх провели у минулому році, стали можливими завдяки МВФ та експертно – консультативній роботі Світового банку,- зазначив Андрій Рева.- Наші гарячі дискусії були достатньо корисними й мали позитивний результат для якісної форми й суті пенсійної реформи. Пенсійна реформа виявилась найбільш глибокою й продуманою з усіх, що ми провели наприкінці минулого року".

Окрім пенсійної реформи Міністр соцполітики зупинився на інших спільних зі Світовим банком проектах. Це, наприклад, реформування надання субсидій на послуги ЖКГ та  реформа інтернатних закладів.

Деінституалізація - масштабний проект, метою якого є забезпечення дітей - сиріт та позбавлених батьківського піклування проживанням і розвитком у сім’ях: прийомних, патронатних, дитячих будинках сімейного типу та ін.

"Ми змінюємо психологію керівників на місцях щодо вирішення цієї проблеми, - сказав Андрій Рева, - адже з часом дітей-сиріт стало менше, а кількість вихованців у інтернатах не зменшилась. У 2000 році їх нараховувалось 100 тисяч чоловік, з них діти – сироти становили 40%, тепер – також 100 тисяч, але дітей-сиріт всього 8%. І ми мусимо подбати, щоб кожна потребуюча дитина виховувалась у родинному колі"

Щодо надання субсидій, відповідно до постанови Кабміну від 08.11.2017 р. №951 з 01.01.2018 р. запроваджено розрахунки за надані пільги та житлові субсидії між бюджетом та підприємствами-надавачами житлово-комунальних послуг у грошовій формі, тобто ліквідовано механізм клірингових взаєморозрахунків. При цьому залишився незмінним механізм призначення та отримання житлової субсидії для одержувача.

Але наразі певні зміни в субсидіюванні потребуючої його частини населення у процесі розробки. Мова йде, перш за все, про посилення адресності допомоги та вподальшому монетизацію цього виду державної допомоги.

Згідно з Законом  "Про житлово-комунальні послуги" (ст. 11) пільги та субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, що  мають виплачуватись споживачу в грошовій формі у порядку, встановленому Кабміном передбачено з 1 січня 2019 року.

Для реалізації відповідного підходу згідно з п. 24 Прикінцевих положень Закону "Про державний бюджет України на 2018 рік" Кабміну доручено у другому півріччі 2018 року розробити і затвердити механізм запровадження з 1 січня 2019 року надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі на рівні кінцевого споживача.

І, як зазначив  Андрій Рева, рухатись у  напрямку виплати живих грошей субсидієотримувачам слід  покроково, поетапно,  починаючи з невеликої  групи споживачів послуг ЖКГ, можливо, навіть з категорії тих, у кого частка державної допомоги найменша, аби відпрацювати й налагодити чіткий  процес повної монетизації субсидій.

Механізм монетизації ще одного виду держсоцпідтримки – пільг сьогодні розробляється у відповідній постанові уряду.  Предметно про всі пропозиції можна буде говорити після її прийняття. Коли б вона не була прийнята: чи наприкінці весни, чи влітку,  однак, розпочати монетизацію пільг, на думку Міністра, потрібно неодмінно в цьому році. 

***

Читайте також: Набрав чинності порядок здійснення монетизації субсидій на рівні підприємств-надавачів послуг

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»