• Посилання скопійовано

МОЗ презентувало модуль безкоштовного мобільного додатка — Ліки Контроль

19 червня МОЗ презентувало новий модуль безкоштовного мобільного додатку Ліки Контроль, що дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів

МОЗ презентувало модуль безкоштовного мобільного додатка — Ліки Контроль

19 червня Міністерство охорони здоров'я презентувало новий модуль безкоштовного мобільного додатку Ліки Контроль, що дозволить пацієнтам перевірити наявність призначених лікарем препаратів у Національному переліку основних лікарських засобів.

Національний перелік – це короткий перелік основних безпечних препаратів з доведеною ефективністю, якими лікують найпоширеніші захворювання в Україні. Ліки, що входять у Нацперелік, гарантовані державою, тобто їх отримують пацієнти безоплатно під час лікування у стаціонарі.

«Кожен пацієнт має усвідомлювати, які ліки йому гарантує держава. Він має отримати їх у повному обсязі на увесь курс лікування. Кожен лікар у лікарні знає, що є в короткому списку ліків, якими він може лікувати свого пацієнта. Завдяки новому модулю у програмі Ліки Контроль пацієнти зможуть дізнатися, які препарати їм гарантується безоплатно і з'ясувати чи не забули про них сказати у лікарні», - зазначив заступник міністра Роман Ілик.

Додаток Ліки Контроль – це інструмент, що сприяє дотриманню прав пацієнтів на забезпечення безкоштовними ліками у лікарнях. Крім того, додаток допомагає дізнатися усі подробиці про потрібні ліки одразу біля аптечного віконця чи у кабінеті лікаря, а саме:

  • перевірити, чи входять потрібні пацієнту препарати у програму «Доступні ліки» та до Нацпереліку;
  • знайти дешевші, проте настільки ж ефективні аналоги ліків;
  • ознайомитися з офіційними інструкціями застосування препаратів;
  • перевірити серії ліків, заборонених до продажу.

Завантажити цей додаток для смартфону можна у версіях для Android та iOS тут>>

«Наша підтримка впровадження Нацпереліку буде продовжуватися: зокрема, плануємо найближчим часом закінчити розробку автоматизованої електронної скарги в разі, якщо пацієнт не отримав у лікарні ліки, що входять в Нацперелік. Ця скарга буде адресуватися головному лікарю закладу та місцевому департаменту охорони здоров’я з копією на МОЗ, і дозволить пацієнту з мінімумом зусиль захистити своє право на безоплатне лікування. Наразі цей зразок скарги є доступним для завантаження як із сайтів про Нацперелік та Ліки Контроль, так і з самого додатку Ліки Контроль», - розповіла Вікторія Тимошевська, директор Програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду «Відродження».

***

Довідково:

За даними загальнонаціонального дослідження «Індекс Здоров’я. Україна», у 2017 році кожен пацієнт при лікуванні у стаціонарі в середньому витратив 2 468 грн. Це становить 52,5% доходу середньостатистичної сім’ї,  тож є значним фінансовим тягарем. Кожен четвертий пацієнт взагалі відмовлявся від госпіталізації через нестачу коштів, а близько 60% респондентів зазначили, що мали проблеми з оплатою ліків та товарів медичного призначення під час госпіталізації. Гарантовані державою ліки, що включені в Нацперелік, покликані зменшити фінансовий тягар на лікування у стаціонарі та зробити їх більш доступним для громадян.

Сервіс Ліки Контроль розроблявся ГО «Ліки Контроль» за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».

Щоби пацієнти більше знали про Нацперелік, від сьогодні також працюватиме окремий сайт https://www.natsperelik.com.ua/. Найближчим часом у лікарнях також з’являться інформаційні плакати.  

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: МОЗ України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»