• Посилання скопійовано

Яким має бути пакет документів для пенсії, аби її призначили одразу?

ПФУ надав роз'яснення щодо переліку документів, необхідних для призначення пенсії

Яким має бути пакет документів для пенсії, аби її призначили одразу?

Про необхідний пакет документів для призначення пенсії за віком розповіла заступник Голови правління Пенсійного фонду України Ірина Ковпашко.

Зокрема, для призначення пенсії необхідно:

1. написати заяву, зразок якої є у будь-якому відділенні Пенсійного фонду. Також необхідна заява про те, куди саме пенсіонеру має надходити пенсійна виплата: до відділення ПАТ «Укрпошта» чи на банківський рахунок;

2. принести до Пенсійного фонду трудову книжку, ідентифікаційний номер і копію паспорта. У разі необхідності – копію свідоцтва про народження дитини, свідоцтва про укладення шлюбу, диплома про освіту тощо.   

Деталізуючи питання щодо необхідних документів, Ірина Ковпашко наголосила, що:

по-перше, необхідно прослідкувати, аби паспорт був дійсним, тобто з оновленими фотографіями згідно з віком. "На жаль, ми маємо ситуації, коли до органів Фонду звертаються громадяни із недійсними паспортами. Наступний обов’язковий документ – той, який підтверджує стаж людини. До січня 2004 року – це трудова книжка. І до Пенсійного фонду треба подати її оригінал. Що ж стосується стажу після 1 січня 2004 року, то в цьому випадку жодних документів приносити не потрібно, оскільки ця інформація береться працівниками Фонду із Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування", – пояснила керівник.

по-друге, щоб обрати оптимальний варіант для обчислення пенсії та врахувати найвигіднішу заробітну плату, доцільно мати відомості про зарплату за якомога більший період. Однак, варто пам’ятати: даний період не повинен бути більш ніж 60 місяців і закінчуватись не пізніше 30 червня 2000 року. "Крім того, законом передбачено: довідки враховуються, якщо на підприємстві, що їх видало, є первинні документи, які підтверджують записи у трудовій книжці. Адже, на жаль, сьогодні не є проблемою виготовити будь-яку довідку з високою заробітною платою і принести до Пенсійного фонду. Довідки про зарплату перевіряються працівниками Фонду, які виїжджають на підприємство та звіряють їх з первинними документами – особовими рахунками, особово-платіжними відомостями та іншими документами, які підтверджують факт нарахування заробітної плати", – зазначила Ірина Ковпашко.

Перелік усіх необхідних документів міститься у постанові КМУ від 12.08.1993 р. №687

Ірина Ковпашко наголосила: звертатись до органів Пенсійного фонду варто раніше часу призначення пенсії. Тоді є можливість зібрати необхідні документи, яких, можливо, не вистачає, та подати весь пакет документів вчасно.

Джерело: Пенсійний фонд України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»