• Посилання скопійовано

Порядок призначення компенсації за «муніципальну няню» удосконалять

Мінсоцполітики пропонує внести зміни до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня»

Порядок призначення компенсації за «муніципальну няню» удосконалять

Мінсоцполітики оприлюднило проект постанови КМУ, яким пропонує внести зміни до Порядку відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років „муніципальна няняˮ, затвердженого постановою КМУ від 30.01.2019 р. № 68.

Зокрема, уточнюється, що муніципальна няня – це будь-яка фізична особа – підприємець (КВЕД 97.00  та/або КВЕД 88.91) / юридична особа (КВЕД 78.20 та/або КВЕД 85.10), яка надає послугу з догляду за дітьми та з якою укладено договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років, крім державних і комунальних закладів дошкільної освіти, батьків дитини.

 

Компенсація послуги „муніципальна няня” 

Відшкодування вартості послуги "муніципальна няня" є щомісячною адресною компенсаційною виплатою одному з батьків (усиновлювачів), опікуну дитини до трьох років за здійснення догляду за дитиною протягом місяця.

Компенсація послуги „муніципальна няня” виплачується отримувачу послуги „муніципальна няня” в розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, установленого на 1 січня відповідного року, за кожну дитину, яку доглядає муніципальна няня, але не більше ніж вартість послуги „муніципальна няняˮ, сплаченої батьками.

У разі догляду за дитиною з інвалідністю компенсація послуги „муніципальна няняˮ виплачується у двох розмірах прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, установленого на 1 січня відповідного року, але не більше ніж вартість послуги „муніципальна няняˮ, сплаченої батьками.

 

Як отримати компенсацію послуги „муніципальна няня”?

Для цього отримувач послуги „муніципальна няня” має подати місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого проживання заяву та документи/відомості у паперовій або електронній формі, зазначені в  пунктах  8 і 9 цього Порядку.

Отримувач послуги „муніципальна няня” може подати заяву та документи/відомості у паперовій або електронній формі, зазначені в пунктах 8 і 9 цього Порядку, місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем свого перебування, який з використанням інформаційних систем перевіряє відомості щодо неотримання отримувачем компенсації послуги „муніципальна няня” відшкодування вартості послуги „муніципальна няня” за місцем проживання.

 У паперовій формі отримувач послуги "муніципальна няня" подає такі документи:

  • заяву про надання компенсації послуги "муніципальна няня";
  • заяву про перерахування коштів для компенсації послуги „муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку, вибраному отримувачем послуги „муніципальна няняˮ відповідно до Порядку №1596;
  • копію договору між отримувачем послуги "муніципальна няня" та муніципальною нянею;
  • документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні вартості послуги „муніципальна няня” (виписка з банківського рахунка, касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, оформлені відповідно до Положення №13Положення № 88,) за місяць, у якому подано заяву;
  • копію договору між отримувачем послуги "муніципальна няня" та муніципальною нянею;
  • документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги "муніципальна няня" (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунка);
  • копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань для підтвердження факту реєстрації фізичної особи – підприємця/юридичної особи, яка надає послугу з догляду за дітьми, в зазначеному реєстрі.

До заяви додаються копії:

  • свідоцтва про народження дитини;
  • паспорта отримувача компенсації послуги "муніципальна няня" з даними про прізвище, ім’я та по батькові, дату його видачі та місце реєстрації;
  • документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);
  • документа про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті) отримувача компенсації послуги "муніципальна няня";
  • рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

В електронній формі отримувач послуги „муніципальна няня” подає такі документи:

  • електронну заяву про надання компенсації послуги „муніципальна няня”;
  • електронну заяву про перерахування коштів для компенсації послуги „муніципальна няня” із зазначенням рахунка в установі банку, вибраному отримувачем послуги „муніципальна няняˮ відповідно до Порядку № 1596;
  • скановану копію договору між отримувачем послуги „муніципальна няня” та муніципальною нянею;
  • відомості, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні вартості послуги „муніципальна няня” (виписка з банківського рахунка, касовий чек, товарний чек, розрахункова квитанція, оформлені відповідно до Положення № 13, Положення №88) за місяць, у якому подано заяву, в електронній формі.

До заяви додаються:

  • відомості про свідоцтво про народження дитини (серія, номер, дата видачі, прізвище, ім’я, по батькові дитини, прізвище, ім’я, по батькові батьків), номер актового запису в книзі державної реєстрації народження. У разі народження дитини за кордоном та відсутності свідоцтва про народження, виданого органами держаної реєстрації актів цивільного стану України, – сканована копія свідоцтва про народження дитини з нотаріально засвідченим перекладом на українську мову;
  • сканована копія документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземця та особи без громадянства);
  • сканована копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною);
  • сканована копія виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань для підтвердження факту реєстрації фізичної особи – підприємця / юридичної особи, яка надає послугу з догляду за дітьми, в зазначеному реєстрі.

На заяву та відомості, що подаються в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис отримувача компенсації послуги „муніципальна няня” або кваліфікований електронний підпис, створений шляхом додавання до заяви в електронній формі ідентифікаційних даних декларанта, підтверджених у процесі автентифікації з використанням електронної системи ідентифікації, що використовує базу клієнтських даних банків (BankID).

Відомості про прізвище, ім’я, по батькові дитини отримувача компенсації послуги „муніципальна няня”, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу та мають про це відмітку в паспорті) та паспортні дані отримувача компенсації послуги „муніципальна няня” отримуються з кваліфікованого електронного підпису або бази клієнтських даних банків.

 

На який строк призначається компенсація?

Компенсація послуги "муніципальна няня" призначається на строк здійснення догляду за дитиною до трьох років, визначений у договорі, укладеному між отримувачем послуги "муніципальна няня" та муніципальною нянею.

У разі продовження терміну цього договору виплата компенсації послуги „муніципальна няняˮ продовжується за заявою отримувача послуги „муніципальна няня.

 

Обов'язки отримувача послуги "муніципальна няня"

1. До 5 числа місяця, наступного за місяцем, в якому надано послугу з догляду за дитиною до трьох років,  подати в письмовій (електронній) формі або в будь-який інший зручний спосіб (зокрема, з використанням сканованих копій) місцевому структурному підрозділу з питань соціального захисту населення документи, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні вартості послуги „муніципальна няня”.

2. Протягом одного робочого дня інформувати про розірвання договору, продовження строку його дії або про інші обставини, що можуть вплинути на надання муніципальною нянею послуги „муніципальна няня”.

 

Очікується, що ця постанова набере чинності з дня її опублікування (крім абзацу третього пункту 3, який набере чинності з 1 січня 2020 року).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»