• Посилання скопійовано

Увага! З 19 квітня — старт подання заяв на карантинну допомогу

За словами Шмигаля, з 19 квітня ФОПи та працівники зможуть подавати заяви на карантинну допомогу

Увага! З 19 квітня — старт подання заяв на карантинну допомогу

На черговому засіданні КМУ Шмигаль наголосив, що з 19-го квітня ФОПи та наймані працівники з «червоних» карантинних зон зможуть надсилати заявки на отримання 8 тисяч гривень допомоги від держави.

Механізм подачі заявок залишається простим та зручним - через портал чи застосунок Дія. Зараз на цю програму підтримки планується витратити близько 3 млрд грн.

 

Хто може розраховувати на допомогу?

Допомога надається найманим працівникам суб’єкта господарювання або ФОПам, основний вид економічної діяльності яких зазначений першим у відомостях з ЄДР станом на останній день місяця, який передує місяцю подання заяви на отримання допомоги (далі — заява), та відповідає видам, визначеним у Переліку основних видів економічної діяльності, стосовно яких здійснюються обмежувальні протиепідемічні заходи, запроваджені з метою запобігання поширенню на території окремих адміністративно-територіальних одиниць COVID-19, що призводять до тимчасової зупинки роботи суб’єктів господарювання, в яких працюють застраховані особи, та ФОПів, затвердженому постановою КМУ від 09.12.2020 р. № 1236 (цей перелік оновлено постановою від 07.04.2021 р. №329).

Однак допомогу отримають ФОПи не у всіх зонах карантину. По 8 тисяч гривень зможуть отримати у регіоні, де встановлена «червона» зона карантину. Про це наголошувала  й міністр соцполітики. 

 

Хто не має права на допомогу?

За Порядком № 328 допомога не надається:

1) найманим працівникам:

- які на дату звернення працюють у суб’єкта господарювання, що не нарахував ЄСВ за усі місяці відповідного кварталу, а саме:

  • IV кварталу 2020 р., якщо обмежувальні протиепідемічні заходи запроваджені у лютому — травні 2021 р.;
  • I кварталу 2021 р., якщо обмежувальні протиепідемічні заходи запроваджені у червні — серпні 2021 р.;
  • II кварталу 2021 р., якщо обмежувальні протиепідемічні заходи запроваджені у вересні — листопаді 2021 р.;
  • III кварталу 2021 р., якщо обмежувальні протиепідемічні заходи запроваджені у грудні 2021 р.;

- які працюють у суб’єкта господарювання, основний вид економічної діяльності якого на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається заява, не включений до переліку видів економічної діяльності;

- які працюють у суб’єкта господарювання за сумісництвом;

- середня заробітна плата яких перевищує 30 тис. гривень на місяць. При цьому для обчислення середньої заробітної плати враховуються усі три місяці останнього звітного кварталу, який передує місяцю, в якому подається заява;

2) ФОПам, які є застрахованими особами:

  • державна реєстрація яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається заява, становить менше трьох місяців;
  • які за останній звітний рік сплатили єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за себе менше ніж за шість місяців (крім осіб, які звільнені від сплати за себе ЄСВ, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”). Тобто ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю, яких звільнено від ЄСВ мають право на карантинну допомогу;
  • основний вид економічної діяльності яких на останній день місяця, який передує місяцю, в якому подається заява, не включений до переліку видів економічної діяльності;
  • які є найманими працівниками та фізичними особами — підприємцями одночасно;
  • підприємницька діяльність яких за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань припинена на останній день місяця, який передує місяцю, в якому на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці (далі — регіон) запроваджені обмежувальні протиепідемічні заходи.

 

Строк для отримання допомоги

Застрахована особа має право звернутися із заявою протягом 30 днів з дня запровадження на території відповідного регіону обмежувальних протиепідемічних заходів.

Перебіг строку для отримання допомоги у зв’язку із запровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів у лютому — березні 2021 р. починається через 10 днів з дня набрання чинності Законом №1358. Тобто перебіг строку для подання заяви розпочнеться з 19 квітня. 

Перелік КВЕДів дивиться тут.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»