• Посилання скопійовано

Які обмеження чекають пасажирів з 21 жовтня: постанова КМУ

З 21 жовтня запрацюють нові правила регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автобусні маршрути, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення. Відповідні правила не будуть застосовуватися до міських і внутрішньообласних перевезень

Які обмеження чекають пасажирів з 21 жовтня: постанова КМУ

Нагадуємо, що Кабмін постановою від 11.10.2021 р. №1066 вніс зміни до постанови КМУ від 09.12.2020 р. №1236 "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2". Вони набирають чинності 21 жовтня 2021 року. Про це раніше ми розповідали тут.

Зміни стосуються  регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів. Йдеться про автобусні маршрути, авіаційний і залізничний транспорт міжобласного сполучення. 

Так, згідно з новим пп. 22 п. 3 Постанови №1236 у разі встановлення "жовтого" рівня епідемічної небезпеки додатково до обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених пунктом 2-2 цієї постанови, забороняється здійснення регулярних та нерегулярних перевезень пасажирів автомобільним транспортом на автобусних маршрутах, авіаційним та залізничним транспортом у міжобласному сполученні без наявності у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років:

  • негативного результату тестування на COVID-19 методом полімеразної ланцюгової реакції або експрес-тесту на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2, яке проведене не більш як за 72 години до дня поїздки;
  • або документа, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації;
  • або документа, що підтверджує отримання однієї дози дводозної вакцини;
  • або міжнародного, внутрішнього сертифіката чи іноземного сертифіката, що підтверджує вакцинацію від COVID-19 однією дозою дводозної вакцини (жовті сертифікати) або однією дозою однодозної вакцини чи двома дозами дводозної вакцини (зелені сертифікати), які включені ВООЗ до переліку дозволених для використання в надзвичайних ситуаціях, негативний результат тестування методом полімеразної ланцюгової реакції або одужання особи від зазначеної хвороби, чинність якого підтверджена за допомогою Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія).

Перевізник несе відповідальність за наявність у всіх пасажирів, крім осіб до 18 років, документів, передбачених цим підпунктом.

Зверніть увагу, що нові правила не будуть застосовуватися до міських і внутрішньообласних перевезень.

 

Подробиці від МОЗ

МОЗ на своїй сторінці в Фейсбуці навів найчастіші питання щодо нових змін, з якими звертаються українці та відповідає на них.

  • Чи можуть ті, хто перехворів використати в транспорті COVID-сертифікат про одужання?

COVID-сертифікат на підставі одужання передбачений в додатку “Дія” та наразі перебуває на етапі тестування. Коли він стане доступним для користувачів “Дії”, тоді його можна буде використовувати для того, щоб скористатись громадським транспортом для поїздок між регіонами. Діяти такий COVID-сертифікат буде 180 днів.

  • Чи можна отримати паперову довідку про перенесену хворобу?

Отримання паперової довідки наразі не передбачено. Громадяни зможуть використати такий COVID-сертифікат в “Дії”, коли він стане доступним.

  • Чи можна показати сертифікат в Дії?

Так, для поїздок між областями можна показати цифровий сертифікат в додатку “Дія”. Підходить як “жовтий” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання першої дози), так і “зелений” внутрішній COVID-сертифікат (про отримання повного курсу вакцинації).

  • Якщо я маю протипоказання до щеплення, чи можу я показувати таку довідку для міжрегіональних поїздок?

Наразі не існує затвердженої форми довідки про протипокази до вакцинації проти COVID-19.

Водночас, наголошуємо, що осіб, які дійсно мають абсолютні протипоказання до щеплення в Україні менше 1%. Йдеться про тяжку алергічну реакцію на першу дозу вакцини (анафілактичний шок) або гіперчутливість до одного з компонентів вакцини.

Постанова №1236 не передбачає, що громадяни можуть пред’являти під час міжрегіональних поїздок документ про протипокази до вакцинації.

Наразі громадяни можуть зробити ПЛР-тест або експрес-тест на COVID-19 та використати його у поїздках між регіонами.

  • Де можна взяти довідку про отримання першої дози вакцини?

Паперову довідку про отримання першої дози вакцини проти COVID-19 може видати лікар, який проводив щеплення. Йдеться про форму 063-О. Її також можна використати для поїздок міжрегіональним транспортом.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»