• Посилання скопійовано

Хакери зламали низку сайтів держструктур України: що відбувається?

В Україні в ніч із 13 на 14 січня хакери здійснили глобальну атаку на сайти держструктур. Внаслідок чого недоступні портал "Дія", а також сайти МОН, ДСНС, МЗС та ще низка інших. Але сайти ДПС та Міністерства фінансів поки працюють

Хакери зламали низку сайтів держструктур України: що відбувається?

В Україні в ніч із 13 на 14 січня хакери здійснили глобальну атаку на сайти держструктур. Внаслідок чого недоступні портал "Дія", а також сайти МОН, ДСНС, МЗС та ще ряд інших.

Про це повідомляє РБК-Україна.

"У зв’язку з глобальною атакою у ніч з 13 на 14 січня 2022 року офіційний сайт Міністерства освіти і науки тимчасово не працює", - йдеться на Facebook-сторінці Міносвіти.

Водночас у відомстві закликають громадян користуватися іншими вебресурсами. Мова йде про офіційні сторінки держструктур у соціальних мережах.

"Поки тривають роботи з усунення несправності, а також працює СБУ та кіберполіція, просимо користуватися такими офіційні вебресурсами МОН", - додають у повідомленні.

Таким чином, не працюють такі cайти: МЗС, ДСНС, Міносвіти, Мінспорту, Міненерго, Мінагрополітики, Мінветеранів, Кабміну, Мінізахисту довкілля, Державна казначейська служба та портал "Дія".

Як написав на своїй сторінці у Facebook радник з питань кібербезпеки української політичної партії "Демократична сокира" Андрій Баранович, на сайтах держструктур почали вночі спливати повідомлення з таким вмістом:

"Українець! Всі ваші особисті дані були завантажені в загальну мережу. Всі дані на комп'ютері знищуються, відновити їх неможливо. Вся інформація про вас стала публічною, бійтеся і чекайте гіршого. Це вам за ваше минуле, сьогодення і майбутнє. За Волинь, за ОУН УПА, за Галичину, за Полісся і за історичні землі".

 

Хакерська атака на держсайти. Чи стався витік даних: відповідь Держспецзвʼязку

Внаслідок хакерської атаки, яка була здійснена на низку урядових сайтів, витоку персональних даних не сталося. Наразі триває розслідування інциденту.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-центр Держспецзвʼязку.

 

Офіційна заява Мінцифри у зв’язку з хакерською атакою на урядові сайти

У ніч з 13 на 14 січня було здійснено хакерську атаку на низку урядових сайтів, зокрема МЗС, МОН та інші.

Зловмисники на головних сторінках цих сайтів розмістили повідомлення провокаційного характеру. Роботу більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлено. Контент сайтів при цьому залишився без змін, і витоку персональних даних не відбулося. Інші сайти відновлять роботу найближчим часом.

Мобільний застосунок Дія працює в штатному режимі. Дія — безпечний продукт, що не зберігає персональні дані, а лише відображає їх із реєстрів.

Портал Дія відключено, як і низку інших урядових сайтів. Це необхідно для локалізації проблеми та запобігання поширення атаки на інші ресурси.

Зараз Держспецзв'язку спільно зі Службою безпеки України та Кіберполіцією збирає цифрові докази та займається розслідуванням інциденту.

 

Інформаційні системи Національного банку працюють у штатному режимі.

Упродовж кількох останніх днів на інформаційні мережі Національного банку здійснювалися спроби зовнішніх хакерських атак невідомими особами з різних країн світу. 

Зокрема, у ніч з 13 на 14 січня 2022 року під час глобальної атаки на урядові вебресурси зафіксовано спроби атакувати й офіційний сайт Національного банку, які вдалося нейтралізувати.

Усі інформаційні системи Національного банку працювали і продовжують працювати в штатному режимі. Зокрема – система електронних платежів, якою користуються банки, офіційний сайт та внутрішня комп'ютерна мережа НБУ. 

 

Мінцифри про відновлення роботи сайті органів влади

Віцепрем’єр-міністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомляє, що дані українців у безпеці, оскільки постраждала працездатність деяких сайтів, а не реєстрів.

Про це він повідомив у своєму Telegram-каналі

Віцепрем’єр-міністр також повідомляє, що мобільний додаток «Дія» працював і працює стабільно.

Згідно з повідомленням пресслужби Мінцифри, сайт держпослуг «Дія» відключений, як і низка інших урядових сайтів, через необхідність локалізації проблеми і запобігання поширенню хакерської атаки на інші ресурси.

Повідомляється, що робота більшої частини атакованих державних ресурсів вже відновлена.

***

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»