• Посилання скопійовано

Перелік осіб, яких не мобілізують та яким дозволять виїзд за кордон, пропонують суттєво розширити

Законопроєктом №7484-1, зокрема, пропонується не мобілізувати осіб, які мають двох дітей до 14 років, одну дитину до 14 років та вагітну дружину, одну дитину до 3 років

Перелік осіб, яких не мобілізують та яким дозволять виїзд за кордон, пропонують суттєво розширити

30 червня 2022 року у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7484-1 «Про внесення змін до Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» та Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України». Його автором є депутат від партії "Слуга народу" Георгій Мазурашу.

Це альтернативний проєкт до законопроєкта №7484, про який ми розповідали тут.

Законопроєктом №7484-1, серед іншого, пропонується уточнити у ст. 23 Закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» перелік осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Зокрема, додати:

- визнаних в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії), або на довший період (якщо хвороба, за висновками профільних лікарів, вимагає тривалішого лікування, або без обмеження терміну (якщо хвороба є невиліковною);

- жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають:

  • троє і більше дітей віком до 18 років,
  • або двоє дітей віком до 14 років,
  • або одна дитина віком до 14 років за встановленої вагітності жінки,
  • або одна дитина віком до 3 років.

Також призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також (за законопроєктом):

  • військовозобов’язані, які працюють не менш як на 1,0 ставку на підприємствах оборонного, агропромислового комплексу, або на інших офіційно працюючих підприємствах, або які є ФОП і не мають податкових заборгованостей;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення військових операцій з метою захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності (антитерористична операція, операція об’єднаних сил, інші).

Також, як і основиним законопроєктом №7484, альтернативним проєктом №7484-1 додається нова стаття 3-1 до Закону «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України». Вона врегульовує порядок виїзду з України громадян чоловічої статі під час дії воєнного стану. Зауважимо, що наразі це питання урегульоване лише Указом Президента, а не законами.

За нею, громадянам України чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонено виїзд за межі України під час дії воєнного стану в Україні. 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років мають право виїхати за межі України під час дії воєнного стану, якщо вони підпадають під норми абзаців три – п’ятнадцять частини першої та абзацу другого частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (про них ми писали тут), а також якщо вони:

  • мають чинні робочі (або спортивні) контракти в інших країнах (або офіційне підтвердження щодо наміру юридичних осіб інших країн працевлаштувати їх по прибуттю), або контракти із замовниками з інших країн терміном на 1 рік і більше на надання ІТ-послуг, чи консультаційних послуг за умови сплати єдиного податку в Україні;
  • мають або мали раніше робочі візи в інші країни;
  • мають нерухомість, бізнес (в якості власників, співвласників) або посвідку на постійне проживання в інших країнах;
  • чиї члени сім’ї перебувають на законних підставах в інших країнах;
  • є моряками (капітан, інші особи командного складу, особи суднової команди), які мають діючі Свідоцтва фахівця, видані відповідно до Кодексу торговельного мореплавства України;
  • є студентами або вступили до навчальних закладів інших країн;
  • для участі у міжнародних змаганнях, які проводяться визнаними в Україні міжнародними федераціями, або державними структурами чи юридичними особами інших країн (за погодженням з державними структурами, або з міжнародними/національними федераціями з відповідних видів спорту); для участі у навчально-тренувальних зборах, продовження тренувального процесу команд і окремих учнів і тренерів дитячо-юнацьких спортивних шкіл та інших державних/комунальних закладів фізичної культури і спорту – на запрошення представників інших країн;
  • відряджені/уповноважені зареєстрованими відповідно до чинного законодавства благодійними або волонтерськими організаціями, або цивільно-військовими адміністраціями для поїздки в інші країни за гуманітарним вантажем або за транспортним засобом для передачі військовим підрозділам.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»