• Посилання скопійовано

З 1 січня – нові правила розподілу між держорганами повноважень на засвідчення документів апостилем

З 1 січня 2023 року частину документів, що раніше засвідчувало апостилем МЗС, засвідчуватимуть МВС, ДМС і ДПC

З 1 січня – нові правила розподілу між держорганами повноважень на засвідчення документів апостилем

Міністерство закордонних справ України розповідає про зміну розподілу між державними органами повноважень на засвідчення документів апостилем.

01 січня 2023 року набуває чинності п. 1 Постанови КМУ від 27.05.2022 р. №631 «Про внесення змін до пункту 1 постанови КМУ від 18.01.2003 р. №61».

З цієї дати передбачено надання повноважень на проставлення апостилю:

  • Міністерству внутрішніх справ – на документах, що видаються Міністерством внутрішніх справ та його територіальними органами з надання сервісних послуг, крім документів, що стосуються сфери освіти та науки;
  • Державній міграційній службі – на документах, що видаються Державною міграційною службою, її територіальними органами та територіальними підрозділами, що стосуються сфери міграції (імміграції та еміграції), у тому числі протидії нелегальній (незаконній) міграції, громадянства, біженців та інших визначених законодавством категорій мігрантів;
  • Державній податковій службі України – на документах, що видаються Державною податковою службою та її територіальними органами.

На перелічених вище типах офіційних документів МЗС апостиль більше не проставлятиме й повертатиме без розгляду документи, повноваження на засвідчення апостилем яких належать іншому органу.

Як і раніше апостиль проставлятимуть:

  • Міністерство освіти і науки – на офіційних документах, виданих Міністерством освіти і науки, центральними органами виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України через Міністра освіти і науки, їх територіальними органами, закладами освіти, підприємствами, установами і організаціями, які надають послуги у сфері освіти і науки або провадять іншу діяльність, пов’язану з наданням таких послуг;
  • Міністерство юстиції – на документах, що видаються органами юстиції, судами, державними архівними установами, органами виконання покарань та пробації; а також на документах, що оформляються нотаріусами України;
  • Міністерство закордонних справ – на всіх інших видах документів.

Джерело: Міністерство закордонних справ

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»