• Посилання скопійовано

Бізнес пропонує Уряду внести зміни до умов роботи у січневий локдаун

Наводимо пропозиції від бізнесу щодо роботи в час жорсткого локдауну

Бізнес пропонує Уряду внести зміни до умов роботи у січневий локдаун

З 8 до 25 січня в країні запроваджується локдаун. Нагадує ЕВА.

Європейська Бізнес Асоціаця завжди підтримувала уряд в послідовній боротьбі у запобіганні поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19. Разом з тим, в контексті прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» №1236 від 9 грудня 2020 року від імені бізнесу ЕВА звертає увагу на необхідність врегулювання окремих норм.

Так, в першу чергу, ЕВА дякує за врахування в Постанові №1236 ряду пропозицій представників бізнесу в частині запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів:

  1. надання послуг у сфері громадського харчування із можливістю здійснення замовлень на винос, оскільки через заборону такого виду діяльності навесні суб’єкти господарювання несли додаткові витрати на кур’єрів.
  2. приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах у закладах, визначених у підпункті 4 пункту 3 Постанови №1236.

У той же час, деякі норми потребують доопрацювання. Так йдеться про необхідність:

  1. дозволити роботу магазинів формату дрогері, а непродовольчим магазинам створювати пункти видачі замовлень в магазині. Тобто надати можливість покупцю, здійснюючи замовлення товару з дому через Інтернет, обрати адресну доставку в магазин, а не викликати додатково кур’єра. Таке положення зможе дещо розвантажити роботу поштових відділень та зменшити скупченість людей в місцях видачі товарів. Крім того, деякі споживачі не бажають додатково контактувати з кур’єрами при адресній доставці або стояти в черзі у поштових відділеннях.
  2. дозволити реалізацію непродовольчих товарів, якщо споживач вже потрапив до магазину роздрібної торгівлі. На сьогоднішній день товари повсякденного вжитку, що розміщуються в межах тих самих торговельних приміщень і потреба в яких є щоденною, будуть заборонені для реалізації. Разом з тим, інтернет магазини матимуть перевагу в частині отримання прибутків.
  3. дозволити діяльність з технічного обслуговування та ремонту не лише транспортних засобів, а й ремонту технічно складних побутових товарів, побутових виробів і предметів особистого вжитку. Важливість цього уточнення ще більше зростає в контексті обмежень щодо продажу побутової техніки в роздрібній мережі. Окрім того, варто зазначити, що здійснення такої діяльності не передбачає скупчення людей та виключає їх тривале перебування у приміщенні. Це дає змогу забезпечити належне дотримання протиепідемічних вимог як самими суб’єктами господарювання, так і контроль за дотриманням таких вимог споживачами послуг.
  4. дозволити в період більш жорстких карантинних обмежень діяльність з продажу та надання в оренду чи лізинг транспортних засобів.
  5. не обмежувати здійснення діяльності із заготівлі вторинної сировини, що необхідна для забезпечення безперервного виробництва, а також продовжити роботу пунктів прийому вторинної сировини, оскільки вони забезпечують заводи оборотною тарою для повторного використання.
  6. передбачити окремо пряму заборону бізнесу здійснювати обслуговування покупців без одягнутих ЗІЗ, зокрема респіраторів або захисних масок, адже наразі дана пряма заборона відсутня.
  7. розглянути можливість врахування пропозицій, щодо підтримки діяльності великих виставкових центрів. Такі бізнеси мають значне податкове навантаження з податку на землю, при цьому у період тривалих карантинних заходів позбавлені можливості проводити господарсько-економічну діяльність. Тому варто дозволити проведення масових заходів у приміщеннях виставкових центрів з дотриманням санітарних норм «не більше однієї особи на 15 кв. метрів площі будівлі».
  8. Надати можливість працювати готелям, хостелам, з якими були укладені договори на довгострокове проживання та про надання послуг з розміщення працівників, які забезпечують життєдіяльність населення та функціонування видів діяльності, які дозволені під час дії карантину.

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»