• Посилання скопійовано

Уряд скасував обов'язкове маркування товарів на час війни

Обов’язковість маркування нехарчової продукції українською мовою на період воєнного стану скасовано

Уряд скасував обов'язкове маркування товарів на час війни

Попри активні військові дії більшість компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації намагаються продовжувати, хоча б частково, господарську діяльність. Йдеться і про постачання  на ринок України нехарчових товарів, зокрема й тих, що включені державою до переліку критично важливого імпорту. До прикладу, це дитячі підгузки, гігієнічні та мийні засоби, мобільні телефони та засоби комунікації, опалювальне, медичне обладнання, тощо.

У той же час, наразі, при ввезенні на територію України товарів, в деяких випадках відсутня можливість проведення бізнесом маркування товарів державною мовою, у зв’язку із проведенням бойових дій у місцевостях, де розташовані склади з етикетками та засоби для проведення перемаркування товарів.

Наприкінці минулого тижня Асоціація звернулась з проханням до Держпродспоживслужби надати роз’яснення як дійти бізнесу в такій ситуації.

Цього тижня роз’яснення було отримано. Так, суб’єкти господарювання, які не в змозі виконати вимоги щодо маркування товарів у зв’язку з військовими діями, можуть тимчасово, на час введення воєнного стану, здійснювати реалізацію таких товарів без обов’язкового нанесення інформації про такі товари українською мовою. Бізнес щиро вдячний за оперативну реакцію служби на запит.

Окремо варто відзначити, що бізнес очікує набрання чинності 1 квітня законопроєкту №7190 (наразі знаходиться на підписі у Президента України) та постанови Уряду №330, які передбачають суттєві спрощення для бізнесу, в тому числі, в частині нетарифного регулювання та отримання дозвільних документів.

У той же час, наразі, представники бізнесу не до кінця розуміють, яким чином будуть трактуватись положення вищезазначених документів представниками митниці та перевіряючих органів, на приклад, чи необхідно буде отримувати дозвільні документи, як-то: ліцензії на імпорт фторованих парникових газів, висновки санітарно-епідеміологічної служби, сертифікати про відповідність, тощо, і чи будуть перевірятись наявність даних документів при реалізації таких товарів (наприклад, мийних засобів, косметичних виробів, побутової техніки, радіоелектроніки, тощо) в середині держави. Тож, Асоціація вже звернулась із офіційним запитом до Уряду та відповідних Міністерств і відомств з проханням надати відповідні роз’яснення, з тим щоб їх однаково розуміли всі учасники ринку та представники перевіряючих державних органів. Щиро сподіваємось на оперативну реакцію!

***

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»