• Посилання скопійовано

Тил працює – Україна воює: яка підтримка бізнесу діє в умовах воєнного стану?

За позицією ВРУ, активізація бізнес-діяльності - ключовий фактор посилення економічної стійкості держави, а отже, і її здатності ефективно протистояти агресору

Тил працює – Україна воює: яка підтримка бізнесу діє в умовах воєнного стану?

Україна продовжує своє героїчне протистояння російському вторгненню. Багато українців боронить нашу державу зі зброєю в руках, вступивши до лав ЗСУ або територіальної оборони.

Водночас, окрім безпосереднього фронту бойових дій, не менш важливим є фронт економічний. Адже війна коштує Україні мільярдів доларів, які необхідні для забезпечення оборони та підтримання (а в подальшому і відновлення) нашої інфраструктури. Зазначає ВРУ.

Підприємці та бізнес, здатні стабільно працювати в умовах війни, - це справжній хребет української економіки. Налагодження роботи національного бізнесу є запорукою того, що державний бюджет буде наповнюватися, а населення зберігатиме платоспроможність. Активізація бізнес-діяльності - ключовий фактор посилення економічної стійкості держави, а отже, і її здатності ефективно протистояти агресору.

Саме тому парламентом та урядом було запроваджено ряд ініціатив, спрямованих на підтримку підприємництва під час війни. Нові правила передбачають послаблення вимог щодо ведення бізнесу, доступне кредитування, можливості релокації з територій, де ведуться активні бойові дії, та інші поліпшення, які дозволять бізнесу продовжувати функціонувати й наближати нашу перемогу.

Ця інформаційна пам’ятка створена для того, щоб Ви могли дізнатися детальніше про останні законодавчі зміни та нововведення.

 

1. ЗМЕНШЕННЯ ПОДАТКОВОГО ТИСКУ, СПРОЩЕННЯ І ПОЛІПШЕННЯ ПОДАТКОВИХ ПРАВИЛ НА ПЕРІОД ДІЇ ВОЄННОГО СТАНУ

Якщо під час дії воєнного стану в особи немає можливості своєчасно сплатити податки та збори, подати звітність (за винятком податкової), зареєструвати податкові та акцизні накладні тощо - вона звільняється від фінансової та адміністративної відповідальності. Таке звільнення   поширюється як на фізичних так і на юридичних осіб.

Водночас такі обов’язки необхідно виконати протягом 3 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

На цей період також зупиняється перебіг строків, контроль за дотриманням яких покладено на податкові органи.

Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються (за виключенням камеральних перевірок декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких додано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування та фактичних перевірок).

Операції з   надання благодійної допомоги на користь ЗСУ, ТрО, сил цивільного захисту та лікарень та суми відшкодування вартості пального, витраченого на перевезення такої допомоги, не оподатковуються, При цьому не лише компанії зможуть в повному обсязі   включити їх до своїх витрат без жодних обмежень, але й самозайняті особи та   ФОП на загальній системі   оподаткування.

Фізичні особи, що перерахували протягом 2022 року пожертвування або благодійні внески неприбутковим організаціям, мають право на податкову знижку у розмірі витрат, які не перевищують 16% загального річного оподатковуваного доходу.

Крім того, не включається до річного оподаткованого доходу фізичних осіб надання благодійної допомоги фізичним особам, які мешкають в місцях проведення бойових дій або переїхали у зв'язку з ними.

Особи, які беруть безпосередню участь у воєнних діях, звільняються від відповідальності за невиконання податкових обов’язків. Однак їх потрібно буде виконати протягом 1 місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків.

Санкції за невикористання реєстраторів розрахункових операцій не застосовуються.

Соціально значущі продукти харчування, лікарські засоби та медичні вироби, визначені Кабінетом Міністрів, не оподатковуються ввізним митом. Також звільняються від оподаткування митними платежами операції з ввезення товарів, кінцевим отримувачем яких визначено правоохоронні органи, Міністерство оборони України, ЗСУ, формування ТрО.

Джерела: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р. №2118-ІХ, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» №7234 (прийнято, але не опубліковано).

У період дії воєнного стану, а також протягом 3 місяців після його завершення адміністративна та кримінальна відповідальність за неподання чи несвоєчасне подання звітних документів* не застосовується.

Будь-які перевірки щодо своєчасності та повноти подання будь-яких звітів уповноваженими органами не здійснюються.

Фізичні особи, ФОП, юридичні особи подають податкові звітні документи протягом 6 місяців після припинення чи скасування воєнного стану за весь період неподання звітності.

Джерела: Закон України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» від 03.03.2022 №2115-IX, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану» від 24.03.2022 №2142-ІХ.

Встановлено диференційовану ставку рентної плати за видобування природного газу: чим вище ціна реалізаціі? газу, тим вище відсоткова ставка ренти. При цьому 3% ренти зараховується до бюджетів місцевого самоврядування, 2% - до обласних бюджетів.

Збільшено розмір ставки акцизного податку на рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

До 31.12.2024 зменшено ПДВ на внутрішні перевезення авіатранспортом із 20% до 7%.

На період воєнного стану:

  • знижено ставку ПДВ з 20% до 7% для операцій з постачання та ввезення на митну територію України бензинів, важких дистилятів та скрапленого газу, на які встановлено нульову ставку акцизного податку, а також нафти або нафтопродуктів;
  • не оподатковуватимуться ПДВ товари знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, а також товари передані в державну чи комунальну власність, у тому числі на користь добровольчих формувань територіальних громад, а також надані на користь інших осіб для потреб забезпечення оборони України у період дії воєнного стану;
  • не оподатковуватимуться ПДВ передача (надання) товарів, у тому числі пального, на потреби Армії для забезпечення оборони України у період дії воєнного стану;
  • не оподатковуватиметься ПДВ ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб’єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім платників, які залишилися платниками ПДВ;
  • не оподатковуватиметься ПДВ ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту;

Зазначені звільнення від ПДВ застосовуються за умови, що товари не мають походження з рф.

Джерело: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо запровадження диференційованої рентної плати за видобування газу природного» від 15.03.2022 №2139-IX, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-IX, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» від 24.03.2022 №2142-IX.

Від мита та ПДВ звільняються товари, що імпортуються підприємствами для вільного обігу (крім алкогольних напоїв, тютюнових виробів), якщо такі товари не походять з рф. З тією ж умовою від митних платежів звільнено транспортні засоби, які ввозяться громадянами.

За рішенням Кабінету Міністрів може дозволятися ввезення окремих категорій товарів без надання митникам дозвільних документів.

На період воєнного стану суттєво розширено   можливість   платників податків застосовувати спрощену систему оподаткування.

  • Тепер на третю групу із ставкою 2% зможуть перейти платники податків без врахування ліміту обсягу доходу,   а також дозволено перебувати продавцям підакцизних товарів.
  • При   цьому для таких платників єдиного податку реєстрація платником податку на додану вартість   буде призупинена,
  • Фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої групи мають право не сплачувати єдиний податок, та відповідно не подавати звітність за ті періоди, який не буде сплачуватись податок.

Особи звільняються від сплати податку на житлову нерухомість (за 2021-2022 рр), якщо вона розташована на територіях, де велись бойові дії, чи на тимчасово окупованих територіях, а також якщо така нерухомість стала непридатною для проживання внаслідок збройної агресії РФ.

Окрім того за земельні ділянки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та/або за земельні ділянки, визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди:

  • з 01   березня 2022 по 31 грудня року, в якому припинено чи скасовано воєнний стан,   не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок   та орендна плата за землі державної і комунальної власності);
  • за 2022-2023 роки не   нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобов’язання
  • Джерело: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану» від 24.03.2022 №2142-ІХ удосконалено положення щодо оподаткування ПДФО власно вирощеної с/г продукції. Так, нараховувати та сплачувати ПДФО буде податковий агент, а не фізична особа.

Джерело: Закон України №2142 від 24.03.2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану»

За результатами податкових (звітних) періодів за 2022 рік у складі витрат від провадження певного виду незалежної професійної діяльності, а також у складі витрат фізичної особи - підприємця від провадження господарської діяльності, крім осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, можуть враховуватися документально підтверджені витрати у вигляді вартості майна, в тому числі грошові кошти, що добровільно перераховані (надані, передані), зокрема, Збройним Силам України, Національній гвардії України, Службі безпеки України та іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, а також на користь центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, сил цивільного захисту та/або закладам охорони здоров’я державної, комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, та/або грошові кошти, перераховані на спеціальні рахунки, відкриті Національним банком України для збору коштів.

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції по ЄСВ не застосовуються, не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню. Також встановлено мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану. Документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску, розпочаті до 24 лютого 2022 року та не завершені, зупиняються по останній календарний день третього місяця з дня припинення (скасування) воєнного, надзвичайного стану.

Джерело: Закон України №2120-ІХ від 15.03.2022 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану»

  Припиняються планові та позапланові перевірки бізнесу. Позапланові перевірки можуть бути відновлені міністерствами в окремих сферах лише за наявності загрози правам, законним інтересам, життю та здоров’ю людини, захисту навколишнього природного середовища, забезпеченню безпеки держави. Так, наприклад, може бути ініційовано перевірку щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість.

З цією метою податкові органи наділяються повноваженнями щодо здійснення контролю у сфері ціноутворення на період воєнного, надзвичайного стану в межах проведення фактичних перевірок платників податків.

Джерела: Постанова КМУ від 13 березня 2022 р. № 303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» №7234 (прийнято, але не опубліковано)

 

2.     ПОСЛАБЛЕННЯ ВИМОГ ЩОДО ОТРИМАННЯ ТА ПЕРЕВІРОК ДОЗВІЛЬНИХ ДОКУМЕНТІВ (ЛІЦЕНЗІЙ)

У період воєнного стану для початку діяльності підприємцю необхідно подати декларацію встановленої форми до Міністерства економіки, а у випадках здійснення охоронної діяльності – до Міністерства внутрішніх справ.

Отримання дозвільних документів не вимагається, за окремими винятками (діяльність, пов’язана з радіоактивними та іншими небезпечними речовинами, видобуток корисних копалин, виробництво лікарських засобів, зовнішньоекономічна діяльність, організація та проведенням азартних ігор, оцінка відповідності щодо технічних регламентів тощо).

Подати декларацію можна онлайн через Єдиний державний веб-портал електронних послуг “Портал Дія” чи в найближчому ЦНАПі.

Після закінчення воєнного стану необхідно не пізніше 1 місяця звернутися до органу ліцензування та отримати дозвільні документи на загальних умовах, передбачених законодавством.

Якщо за ліцензію не сплачено черговий платіж або її термін дії закінчився, така ліцензія все одно вважається діючою. Продовжити ліцензію буде необхідно протягом 30 днів після припинення або скасування воєнного стану.

Джерела: Постанова КМУ №314 від 18 березня 2022 року «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану», Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування та подання звітності у період дії воєнного стану» від 03.03.2022 р. №2118-ІХ

 

3. СПРОЩЕННЯ УМОВ ВЕДЕННЯ БІЗНЕСУ ДЛЯ ФОПів

З 01.03.2022 до завершення 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе:

  • ФОПи, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування,
  • особи, які провадять незалежну професійну, релігійну (місіонерську) або іншу подібну діяльність,
  • члени фермерського господарства.

З 01.04.2022 до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану ФОПи 1-ї та 2-ї груп мають право не сплачувати єдиний податок. Декларація не заповнюється за період несплати податку.

Протягом того ж самого періоду часу ФОПи 3-ї групи та юридичні особи** мають право***:

  • перейти на особливий режим оподаткування і сплачувати ставку єдиного податку — 2% (замість 5%),
  • фізичні особи - підприємці, які належать до другої та третьої груп платників єдиного податку, а також юридичні особи, які належать до третьої групи платників єдиного податку, мають право за власним рішенням не сплачувати єдиний внесок за найманих працівників, призваних під час мобілізації на військову службу до Збройних Сил України.

Джерела: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ, Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» №7234 (прийнято, але не опубліковано).

 

4.     КРЕДИТУВАННЯ ТА КОМПЕНСАЦІЇ ДЛЯ БІЗНЕСУ

Під час воєнного стану та протягом 30 днів після його завершення роботодавці мають змогу отримувати компенсацію в розмірі 6500 грн щомісячно за кожного працевлаштованого вимушеного переселенця.

Для цього роботодавець має:

  • сплачувати ЄСВ за працевлаштовану особу;
  • подати податкову звітність за IV квартал 2021 року або річну звітність за 2021 рік;
  • подати заяву до центру зайнятості не раніше, ніж через 5 днів після працевлаштування переселенця. Це можна зробити у паперовій формі або через Портал Дія.

Джерело: Постанова КМУ від 20 березня 2022 р. № 331 «Про затвердження Порядку надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні»

Програму «Доступні кредити «5-7-9%» розширено для того, щоб будь-який бізнес України, незалежно від обсягів річного доходу, протягом дії воєнного стану та 1 місяця після його припинення міг отримати кредит під 0% на суму до 60 млн грн. Після спливу зазначеного строку і до кінця строку кредиту кредитна ставка становитиме 5%. Кінцевий строк залежить від призначення кредиту:

  • 5 років для інвестиційних кредитів на придбання основних засобів,
  • 3 роки для кредитів на поповнення обігових коштів для здійснення підприємницької діяльності.

Розмір кредитної гарантії становить 50% від суми кредиту.

Джерело: Постанова КМУ від 18.03.2022 р. № 312 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і 29»

 

5. ПІДТРИМКА АГРОБІЗНЕСУ ТА СФЕРИ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

Додаткові нововведення до Програми «Доступні кредити 5-7-9%» для сільськогосподарських товаровиробників:

  • ціль кредитування - інвестиційний кредит на придбання сільськогосподарської техніки або кредит на поповнення обігових коштів для придбання насіння, добрив та паливно-мастильних матеріалів;
  • строк кредиту - 6 місяців;
  • термін подачі заявки на участь у програмі – до 31.05.2022;
  • розмір кредитної гарантії - 80% від суми кредиту суб’єкта мікро, малого та середнього підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва).

Джерело: Постанова КМУ № 312 від 18.03.2022 р. «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 р. № 28 і 29»

Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції має забезпечити:

  • безперешкодний процес реалізації насіння і садивного матеріалу врожаю 2021 року та залишків минулих років, необхідного для посіву, без додаткових процедур із сертифікації;
  • визнання іноземних сертифікатів на імпортоване насіння без застосування додаткових процедур із сертифікації.

Державній службі України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів рекомендовано визнавати сертифікати, видані іншими країнами, без проведення фітосанітарної експертизи за наявності фітосанітарного сертифіката країни-експортера при розмитненні насіннєвого матеріалу.

Джерело: Наказ №132 від 01.03.2022 року Міністерства аграрної політики та продовольства України

Строк дії допусків (посвідчень) на право роботи, пов’язаної з транспортуванням, зберіганням, застосуванням та торгівлею пестицидами і агрохімікатами, дійсних станом на 01.01.2022 р., продовжується на період дії воєнного стану в Україні та на 90 днів, наступних за днем його припинення або скасування.

Джерело: Постанова КМУ № 297 від 16 березня 2022 року про «Деякі питання перевезення (транспортування), зберігання, застосування та торгівлі пестицидами і агрохімікатами»

Дозволяється введення в обіг бензину та дизельного пального екологічних класів Євро-3 і Євро-4.

Спрощено проходження митних процедур для постачання нафтопродуктів.

Джерело: Постанова КМУ від 16 березня 2022 р. № 292 «Про внесення змін до Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив»

На період воєнного стану дозволяється експлуатація сільськогосподарських машин без їх обов’язкової реєстрації, що була передбачена постановою Кабінету Міністрів України № 694 від 08.07.2009 року.

Це стосується, зокрема, тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних та меліоративних машин, а також інших сільськогосподарських машин та їх складових вітчизняного й іноземного виробництва.

Після закінчення воєнного стану на всій території України або в її окремих місцевостях, власники будуть зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) відповідну машину протягом 90 днів.

Джерело.

Операторам ринку харчових продуктів та кормів дозволяється здійснювати реалізацію імпортної продукції з інформацією або маркуванням, викладеними іноземною мовою. Партії таких харчових продуктів та кормів повинні супроводжуватись інформацією або маркуванням, викладеними державною мовою. Однак якщо такі продукти і корми ввозяться як гуманітарна допомога, інформація або маркування можуть бути викладені мовою, відмінною від державної.

Джерело: Постанова КМУ №234 від 9 березня 2022 року «Про заходи щодо забезпечення в умовах воєнного стану безперебійного постачання імпортованих харчових продуктів і кормів»

Розширюється перелік товарів, дозвіл на експорт яких видаватиме Міністерство економіки України. Так, ліцензуванню підлягає експорт: пшениці та суміші пшениці та жита; кукурудзи; м’яса курей свійських; яєць курей свійських; олії соняшникової.

На час воєнного стану забороняється експорт: вівса, проса, гречки, цукру, солі, жита, великої рогатої худоби, м’яса та субпродуктів із ВРХ. Стосовно інших товарів експорт відбувається у правому режимі мирного часу.

Джерело: Постанова КМУ від 05 березня 2022 р. № 207 «Про внесення змін у додатки 1 і 5 до постанови Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 р. № 1424»

Автоматично реєструються податкові накладні/розрахунки коригування, які одночасно відповідають таким вимогам:

  • показують виключно операції з продукцією/товарами груп 1-24 УКТЗЕД; та
  • складені мікро- або малим підприємством з основним видом діяльності відповідно до вичерпного переліку КВЕД, зазначеного у постанові.

До таких видів діяльності, серед іншого, включено: вирощування зернових, бобових, баштанних культур, рису, овочів, фруктів; розведення ВРХ, овець і кіз, свиней, свійської птиці; рибальство; виробництво м’яса, олії та тваринних жирів, хліба, макаронних виробів та інших харчових продуктів, вод, цукру, чаю кави; перероблення молока тощо.

Автоматична реєстрація податкових накладних/розрахунків коригувань діє протягом всього періоду воєнного стану.

Джерело: Постанова КМУ від 28 лютого 2022 р. № 163 «Про внесення зміни до пункту 3 Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних»

За відсутності можливості забезпечити продаж марок акцизного податку дозволяється імпорт та реалізація тютюнових виробів без дотримання вимог до маркування за українським законодавством. Їх обіг можливий протягом 3 місяців після припинення воєнного стану.

Джерело: Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 №2120-ІХ

 

6.     ЛІБЕРАЛІЗАЦІЯ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН

Працівника без його згоди можна перевести на іншу, не обумовлену трудовим договором роботу, якщо така робота не протипоказана йому за станом здоров’я. Це дозволяється робити лише для відвернення чи ліквідації наслідків бойових дій та інших обставин, що становлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам. 2-місячнии? строк попередження про зміну істотних умов праці при цьому не застосовується.

Працівник має право розірвати трудовиий договір у той строк, який він вказує в своїй заяві, якщо місце роботи знаходиться в зоні ведення бойових дій, за умови, що такий працівник не залучений до робіт на об’єктах критичної інфраструктури або до суспільно-корисних робіт.

Допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності (перебування на лікарняному) та відпустки (крім відпустки у зв’язку з вагітністю, пологами та по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку)

Допускається збільшення тривалості робочого часу до 60 годин на тиждень (для загальної категорії працівників) і до 50 годин (для працівників, яким передбачена скорочена тривалість). Це право роботодавця, а не обов’язок.

Роботодавець встановлює 5-ти чи 6-ти денний робочий тиждень за рішенням військового командування разом із військовими адміністраціями.

Якщо виплачувати заробітну плату неможливо через воєнні дії, її виплату може бути відтерміновано до моменту відновлення можливості підприємства здійснювати основну діяльність.

Тривалість оплачуваної відпустки становить 24 календарні дні, строк неоплачуваної відпустки - необмежений. Роботодавець може відмовити працівнику у наданні відпустки, якщо працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

У разі неможливості з боку роботодавця забезпечити працівника роботою або з боку працівника - виконувати трудові обов’язки, сторони мають право призупинити дію трудового договору. На час такого призупинення за працівником зберігається робоче місце. Заробітну плату та інші виплати, які нараховуються працівнику, має відшкодувати держава-агресор.

Джерело: Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 р. № 2136-IX

Дозволяється присвоєння особам часткової професійної кваліфікації, що дасть можливість швидше працевлаштуватися при відсутності відповідної освіти. Створено Реєстр видів занять (професій) та кваліфікацій.

Джерело: Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування національної системи кваліфікацій» №4147 (прийнято, але не опубліковано)

 

7. РЕЛОКАЦІЯ БІЗНЕСУ

За сприяння державних і місцевих органів влади створюються умови для:

  • безоплатного переїзду підприємств;
  • підбору відповідних площ для розміщення виробництва, переміщення і розселення персоналу;
  • підбору працівників у місцях дислокації після переїзду.

Головною умовою для такого переїзду є наявність логістичної можливості без надмірної загрози для водіїв та залізничників. Тому в зоні безпосередніх бойових дій та через гуманітарні коридори релокація не проводиться.

ФОПи, які працюють на підприємство, що здійснює релокацію, мають подавати заявки на переїзд окремо.

Після прибуття на нове місце фахівці обласних адміністрацій, Державна служба зайнятості та Державна служба з питань праці допомагають компанії у облаштуванні.

Джерело: Розпорядження КМУ від 25.03.2022 № 246-р «Про затвердження плану невідкладних заходів з переміщення у разі потреби виробничих потужностей суб’єктів господарювання з територій, де ведуться бойові дії та/або є загроза бойових дій, на безпечну територію».

_________________

*До таких документів належать, зокрема, облікові, фінансові, бухгалтерські, розрахункові, аудиторські звіти. Про строки для подання податкової звітності йдеться далі.

**За винятками окремих категорій осіб, передбаченими законодавством.

***Обмеження щодо річного доходу до 10 млрд грн було скасовано Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків в період воєнного, надзвичайного стану» №7234.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Економіка

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Економіка»