• Посилання скопійовано

Як підписувати касові ордери, аби їх не визнали недійсними?

Положення №148 внесло зміни як до порядку обліку готівки, так і до порядку складання касових документів. У новій консультації податківців дізнаємось, яким чином підписувати видаткові та прибуткові касові ордери

Як підписувати касові ордери, аби їх не визнали недійсними?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 15.05.2018 р. №2144/6/99-99-14-05-01-15/ІПК зупинилася на порядку підпису касових ордерів у випадку призначення уповноваженої особи на це.

Згідно з п. 25 розділу ІІІ Положення №148 прибутковий касовий ордер повинен бути засвідчений підписом головного бухгалтера або особи, уповноваженої керівником підприємства.

При цьому податківці зазначають наступне: «…у разі якщо прибутковий чи видатковий касовий ордер підписаний не головним бухгалтером, а особою, уповноваженою керівником установи/підприємства на зазначені дії, то прізвище та ініціали вносяться саме особою, що фактично підписувала такі ордери».

Тож ПІБ та підпис мають відповідати. Інакше касові ордери будуть вважатися недійсними. 

 

Чи обов’язково засвідчувати печаткою?

Податківці у коментованій консультації  зазначали, що підписи можуть бути засвідчені відбитком печатки підприємства. Але використання печатки підприємством не є обов’язковим.

Відповідно відсутність печатки на видаткових та прибуткових касових ордерах не може вважатися порушенням правил складання касових документів.

 

Чи завжди потрібен підпис керівника на видатковому ордері?

За пунктом 26 розділу ІІІ Положення №148 керівник підприємства має право не підписувати видаткові касові ордери, якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах, рахунках є його дозвільний напис. У такому разі ВКО без підпису директору є правильно оформленими.

Якщо ж на доданих документах до ВКО немає підпису директора, то він має в обов’язковому порядку підписати ВКО.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»