• Посилання скопійовано

Увага! Граничні розміри розрахунків готівкою суттєво зменшать

Нацбанк планує знизити граничні розміри розрахунків готівкою з фізособами з 50 000 до 15 000 грн

Увага! Граничні розміри розрахунків готівкою суттєво зменшать

Нацбанк планує впровадити низку заходів з метою звуження сфери використання готівки.

Зокрема, йдеться про:

  • зниження граничної суми розрахунків готівкою суб’єктів господарювання з фізособами з 50 000 гривень до 15 000 гривень (тобто встановлення її у розмірі, що не перевищує 10% від суми, установленої для фінансових операцій з готівкою, які підлягають обов’язковому фінансовому моніторингу);
  • обмеження у розмірі до 15 000 гривень уключно готівкових розрахунків фізосіб – довірених осіб суб’єктів господарювання, які отримали готівку під звіт для виконання окремих цивільно-правових дій від імені та за рахунок такого суб’єкта господарювання;
  • обов’язок суб’єктів господарювання у разі зняття готівкових коштів з поточних рахунків з метою здійснення готівкових розрахунків з фізособами надавати на запит банку (філії, відділення) підтвердні документи, на підставі яких здійснюються такі готівкові розрахунки, та інші документи, що необхідні банку (філії, відділенню) для вивчення клієнта.

Для цього Нацбанк розробив та пропонує для громадського обговорення проект постанови Правління НБУ "Про затвердження Змін до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні".

Метою розробки цього документу є:

  1. звуження сфери використання готівки;
  2. сприяння зменшенню тінізації економіки;
  3. подальший розвиток безготівкового сегменту;
  4. забезпечення стабільності надходження готівки до банківської системи.

Водночас, гранична сума розрахунків готівкою фізичних осіб з суб’єктами господарювання у розмірі до 50 000 гривень уключно залишиться без змін.

Крім того, безготівкові розрахунки суб’єктів господарювання можуть здійснюватися без будь-яких обмежень, і банки зобов’язані забезпечити безготівкові перерахування на вимогу клієнтів у повному обсязі.

Проект враховує повноваження Нацбанку, надані ч. 3 ст. 1087 ЦКУ та вимоги законів "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення", "Про банки і банківську діяльність".

Також підготовка Проекту зумовлена необхідністю вдосконалення вимог Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні та приведення його норм у відповідність до вимог законодавства.

Аналіз регуляторного впливу цього Проекту додається.

Зауваження та пропозиції до Проекту приймаються до 27 березня 2019 року на поштову або електронну адресу НБУ.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Нацбанк України, департамент грошового обігу.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0Oksana.Fedirko@bank.gov.ua.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»