• Посилання скопійовано

Як будуть тестуватися програмні РРО та використовуватися «кешбек»? – роз'яснення Верланова

За словами очільника ДПС Сергія Верланова, активна фаза тестування розпочнеться навесні 2020 року

Як будуть тестуватися програмні РРО та використовуватися «кешбек»? – роз'яснення Верланова

Як повідомляє «Інтерфакс», глава ДПС С. Верланов вказав, що виробники протестували шість варіантів програмних реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Навесні 2020 року розпочнеться активна фаза тестування їх компаніями.

«Відповідно до урядової постанови, ухваленої влітку 2018 року, відбувся експеримент із застосування експериментальних РРО... Було прийнято заявки від восьми виробників. На сьогодні протестовано програмні продукти від шести виробників. У нас є хороші «пілоти», здійснені разом із такими продавцями як ModnaCasta й іншими», – пояснив він під час прес-брифінгу, присвяченому змінам у законодавстві щодо застосування РРО, в Києві у понеділок.

За словами Верланова, ДПС паралельно також протестувала можливість своєї системи реєструвати чеки в електронному вигляді.

«Ми спокійно можемо збільшити можливість обробляти чеки втричі-вчетверо, а за рік можемо ще більше збільшити ці обсяги», – сказав глава ДПС.

При цьому він додав, що ухвалені Верховною Радою закони передбачають можливість застосування програмного реєстратора розрахункових операцій замість традиційного касового апарата через півроку після їх публікації, й орієнтовно це може відбутися навесні 2020 року.

«Тоді ми в інших масштабах це тестуватимемо. Всі великі компанії будуть в цьому зацікавлені. Робитимемо з ними пілотні проекти, щоб підготувати бізнес до можливостей, які відкриває ця система», – сказав Верланов під час прес-брифінгу, відповідаючи на запитання агентства «Інтерфакс-Україна».

За його словами, додаток із програмним РРО вже є на сайті ДПС і надаватиметься безкоштовно.

«Ми відкриваємо можливість для програмних РРО, які безкоштовно надаватиме Державна податкова служба. Вже зараз можна завантажити додаток на веб-сайті ДПС і використовувати його через свій електронний кабінет», – зазначив Верланов.

За його словами, поряд із програмним забезпеченням, яке буде надавати ДПС, приватні компанії зможуть надати свій сервіс за аналогією з тим, як це працює для подання електронної звітності.

«Сьогодні є кілька постачальників такого продукту (за електронною звітністю – ІФ), які надають сервіс. Є безкоштовні, є платні», – пояснив глава ДПС.

«Встановлено досить тривалий перехідний період із поступовим упровадженням цієї системи. Тобто, через півроку ми матимемо право використовувати програмні РРО, і тільки восени розпочнеться фіскалізація деяких галузей. А з 1 січня 2021 року платники єдиного податку в II-IV групах перейдуть на обов'язкове використання РРО», – підсумував Верланов.

За рік перехідного періоду в ДПС спільно з Мінфіном проаналізують ситуацію із покриттям Інтернету в країні і на підставі цього будуть внесені відповідні зміни, які врегулюють питання, де можна працювати без використання РРО через відсутність Інтернету. Про це докладно читайте тут.

 

Механізм «кешбеку»

Ідентифікація покупця, якому видали чек з порушеннями, під час подання скарги на продавця буде страхувальним варіантом від використання механізму кешбеку для конкурентної боротьби, вважає глава Державної податкової служби Сергій Верланов.

«Очевидний запобіжник – це ідентифікація скаржника в «електронному кабінеті». Тобто ця фізособа з конкретним ідентифікаційним кодом, усі знають, де цей скаржник», – сказав Верланов під час прес-брифінгу в Києві в понеділок.

Окрім цього, кешбек можна буде застосувати до покупок, що дорожчі 850 грн, додав він.

Водночас він зазначив, що кешбек не можна буде застосувати у разі невидачі чека. Цей механізм можливий лише за частково фіскалізованої купівлі (якщо не всі позиції чека відображені на сервері податкової служби) або нефіскалізованого чека (якщо виданий покупцеві чек не відображається на сервері відомства).

«Якщо чек не видано, то питання кешбека не можна застосувати, але є штраф за невидачу чека», – зазначив Верланов.

Як повідомлялося, Верховна Рада зобов'язала підприємців II-IV груп єдиної системи оподаткування застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО) з 1 жовтня 2020 року для ризикових галузей (реалізація складної побутової техніки, що підлягає гарантійному ремонту, ювелірних виробів, вживаних товарів (у магазинах), а також кафе, ресторани тощо), і з 2021 року для решти. Водночас нардепи підвищили річний ліміт доходу для другої групи з 1,5 млн грн до 2,5 млн грн і дозволили застосовувати замість традиційних РРО програмні.

***

Читайте також:

На підставі: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»