• Посилання скопійовано

Програмні РРО: реєстрація, застосування та скасування

Як зареєструвати ПРРО в ДПС та працювати з ними? В яких випадках податківці можуть відмовити в реєстрації? Коли проводити перереєстрацію?

Програмні РРО: реєстрація, застосування та скасування

Наказом від 23.06.2020 р. №317 Мінфін затвердив Порядок реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій. Як передбачається, він почне працювати з 1 серпня 2020 року. Про це ми писали тут.

У цій статті проаналізуємо зміст нового Порядку.

Та спершу зауважимо, що дія цього Порядку поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їхні господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які застосовують ПРРО, крім випадків, визначених пунктом 6 розділу І Порядку

Цей п. 6 визначає порядок дій торговцями валютою. Зокрема, у разі виходу з ладу ПРРО у таких СГ облік операцій з торгівлі валютними цінностями в готівковій формі та формування розрахункових документів здійснюються у порядку, встановленому НБУ.

 

Інформація про ПРРО

За п. 3 розд. І Порядку №317 ДПС забезпечує безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктами господарювання ПРРО. Інформація щодо такого програмного рішення оприлюднюється в Електронному кабінеті.

Після встановлення безкоштовного програмного рішення на відповідний пристрій такий ПРРО підлягає реєстрації згідно з цим Порядком.

ДПС оприлюднює на своєму офіційному вебпорталі:

  • дані щодо фіскальних номерів ПРРО зі зазначенням коду ЄДРПОУ, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) та дати реєстрації ПРРО, адреси господарської одиниці, на яку зареєстрований ПРРО;
  • дані щодо фіскальних номерів ПРРО, реєстрацію яких скасовано, зі зазначенням коду ЄДРПОУ, найменування суб’єкта господарювання (прізвища, імені, по батькові (за наявності)), дати, причини та підстави для скасування реєстрації ПРРО, адреси господарської одиниці, де застосовувався ПРРО, реєстрацію якого скасовано.

 

Порядок реєстрації та ведення реєстру ПРРО

Правила реєстрації та ведення реєстру ПРРО встановлено розділом ІІ Порядку №317.

ДПС веде реєстр ПРРО (далі – Реєстр) в електронному вигляді. До Реєстру вносяться дані про ПРРО, а також відомості про суб’єктів господарювання та їхні господарські одиниці, де застосовуються такі ПРРО, дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються такими ПРРО.

Під час реєстрації кожному ПРРО фіскальним сервером ДПС (далі – фіскальний сервер) автоматично формується та присвоюється фіскальний номер.

Фіскальний номер ПРРО становить унікальний числовий порядковий номер реєстраційного запису в Реєстрі відповідно до алгоритму його формування.

Фіскальний номер ПРРО не змінюється у разі перереєстрації ПРРО, внесенні змін у дані про ПРРО і зберігається за ПРРО до дати скасування його реєстрації.

 

Подання заяви для реєстрації ПРРО та її розгляд

Для реєстрації ПРРО складається заява за формою №1-ПРРО. Заява в електронній формі подається до фіскального сервера засобами Електронного кабінету (портального рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій. Тобто таку заяву можна подати тільки в електронній формі.

Фіскальним сервером здійснюється автоматизована обробка Заяви. За її результатами ПРРО реєструється або формується відмова в реєстрації ПРРО. 

Про результати обробки Заяви суб’єктові господарювання надається або направляється інформація засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій:

  • у день отримання Заяви, якщо Заява надійшла не пізніше 16:00 робочого (операційного дня);
  • не пізніше наступного робочого дня, якщо Заява надійшла після 16:00 робочого (операційного дня).

Така інформація направляється у вигляді першої квитанції або першої та другої квитанцій.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації ПРРО реєструється шляхом присвоєння програмним забезпеченням фіскального сервера фіскального номера ПРРО зі внесенням даних до Реєстру.

Датою реєстрації ПРРО є дата формування фіскального номера ПРРО.

 

Перша порція діапазону фіскальних номерів

Для кожного ПРРО під час присвоєння йому фіскального номера та внесення його до Реєстру фіскальним сервером формується перша порція діапазону фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам, електронним фіскальним звітним чекам та повідомленням, що передбачені цим Порядком, під час роботи ПРРО в режимі офлайн.

Докладніше про діапазон «запасних» фіскальних номерів ми писали тут і радимо цю інформацію уважно вивчити. Адже випадки, коли сервер в податківців чомусь не працює, на практиці траплятимуться, а ця стаття допоможе вам зрозуміти, як в цей час продовжувати здійснювати торгівлю зі застосуванням ПРРО.

Про реєстрацію ПРРО суб’єктові господарювання направляється інформація у другій квитанції зі зазначенням присвоєного під час реєстрації фіскального номера ПРРО та наданням першої порції діапазону фіскальних номерів.

 

Відмова у реєстрації ПРРО

За наявності підстав для відмови в реєстрації ПРРО фіскальний сервер формує повідомлення про відмову в реєстрації ПРРО зі зазначенням підстав для такої відмови.

Відмова у реєстрації ПРРО формується, якщо:

  • автоматизованою перевіркою виявлено недотримання загальних вимог щодо електронного документообігу (обов’язковість та/або послідовність підписання електронного документа, невідповідність електронного документа затвердженому формату (стандарту), незаповнення обов’язкових реквізитів, недійсність електронних підписів та/або печаток підписантів Заяви, непідтвердження права підписанта на подання Заяви тощо);
  • ПРРО зі зазначеним у Заяві найменуванням вже зареєстрований;
  • щодо господарської одиниці, вказаної у Заяві, якщо не подано ф. №20-ОПП щодо цієї одиниці або згідно з таким повідомленням відповідний об’єкт є закритим чи не експлуатується суб’єктом господарювання;
  • суб’єкта господарювання не включено до ЄДР;
  • виявлено розбіжності даних, вказаних у Заяві, з даними щодо обліку та реєстрації суб’єкта господарювання в контролюючих органах як платника податків.

 

ЕЦП та електронна печатка для роботи з ПРРО

За п. 7 розд. ІІ Порядку №317 дані сертифікатів електронних підписів та/або печаток, що використовуються такими ПРРО, вносяться до Реєстру на підставі поданих суб’єктами господарювання в електронній формі повідомлень про надання інформації щодо електронного підпису згідно з Порядком №557, розгляд та інформування про обробку яких здійснюються аналогічно до Порядку №557.

Особа може здійснювати розрахункові операції на ПРРО з використанням електронного підпису такої особи або електронної печатки суб’єкта господарювання, на якого зареєстровано ПРРО, після внесення даних про сертифікати до Реєстру згідно з цим Порядком за умови дійсності відповідного сертифіката відкритого ключа.

Тобто використовувати ЕЦП та електронну печатку для роботи з ПРРО без їх реєстрації в реєстрі заборонено.

 

Коли ПРРО слід буде перереєстровувати?

За п. 8 розділу II Порядку №317 перереєстрація ПРРО здійснюється у разі зміни:

  • найменування (прізвища, імені, по батькові (за наявності)) або податкового номера суб’єкта господарювання (без державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця);
  • найменування або адреси господарської одиниці, де використовується ПРРО.

Для перереєстрації подається Заява з позначкою «Перереєстрація».

Увага! Заява про внесення змін у дані про ПРРО подається у разі змін даних, що вказуються у Заяві, що не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо). При цьому перереєстрація та внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.

Заява про проведення перереєстрації або внесення змін у дані про ПРРО подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО згідно з розділом V цього Порядку.

 

Облік ПРРО у разі зміни податкового органу

У разі зміни місцезнаходження або місця проживання, включення/невключення суб’єкта господарювання до Реєстру великих платників податків, реорганізації контролюючих органів чи з інших причин, унаслідок яких змінюється контролюючий орган, в якому суб’єкт господарювання обліковується як платник податків за основним місцем обліку, протягом двох робочих днів після переведення платника податків на обслуговування до контролюючого органу за новим місцем обліку засобами інформаційно-телекомунікаційної системи ДПС здійснюється перереєстрація ПРРО до контролюючого органу за новим основним місцем обліку суб’єкта господарювання як платника податків.

 

Скасування реєстрації ПРРО

Правила скасування реєстрації ПРРО прописані в розділі ІІІ Порядку №317.

Реєстрація ПРРО діє до дати скасування реєстрації ПРРО, що здійснюється шляхом виключення його з Реєстру та закриття фіскального номера, який не підлягає використанню надалі.

Реєстрація ПРРО скасовується на підставі:

  • Заяви з позначкою «Скасування реєстрації», яка подається засобами Електронного кабінету чи засобами телекомунікацій;
  • Повідомлення за формою №2-ПРРО з позначками «несправність» або «крадіжка пристрою чи компрометація ключа».

До подання Заяви про скасування реєстрації ПРРО суб’єкт господарювання має забезпечити передачу всіх копій створених ПРРО розрахункових документів з присвоєними їм у режимі офлайн фіскальними номерами до фіскального сервера, електронних фіскальних звітних чеків та повідомлень, передбачених цим Порядком.

Але Порядком №317 передбачено випадки автоматичного скасування реєстрації ПРРО. Таке скасування проводиться, якщо:

  • до Єдиного державного реєстру внесено запис про державну реєстрацію припинення юридичної особи або державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізособи-підприємця;
  • щодо господарської одиниці, де використовується ПРРО, суб’єкт господарювання повідомив про такий об’єкт оподаткування контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ як про закритий або такий, що не експлуатується суб’єктом господарювання;
  • щодо суб’єкта господарювання наявне судове рішення, що набрало законної сили, про ліквідацію у зв’язку з банкрутством або про припинення, що не пов’язане з банкрутством, про визнання недійсними установчих документів;
  • стосовно фізичної особи – підприємця наявні дані про те, що особа померла, оголошена померлою, визнана недієздатною або безвісно відсутньою, чи її цивільну дієздатність обмежено;
  • суб’єкта господарювання знято з обліку в контролюючих органах у інших випадках, передбачених статтею 67 ПКУ.

При цьому повідомлення про скасування реєстрації ПРРО направляється суб’єкту господарювання засобами Електронного кабінету зі зазначенням підстав.

 

Застосування ПРРО

У пункті 1 розділу IV Порядку №317 перелічено перелік обов’язків СГ при використанні програмних РРО. Вони ідентичні змісту ст. 3 та 4 Закону №265.

За п. 2 Порядку розділу IV №317 встановлено, що ПРРО може застосовуватись лише в тій господарській одиниці, дані про яку внесені до Реєстру щодо такого ПРРО.

Для переведення у фіскальний режим роботи ПРРО, зареєстрованого у Реєстрі, та забезпечення реєстрації розрахункових документів на фіскальному сервері слід  відкривати робочу зміну, формуючи Повідомлення про відкриття зміни ПРРО операцій за формою №3-ПРРО. Воно може бути направлене засобами телекомунікацій в електронній формі з дотриманням вимог законів у сфері електронного документообігу та використання електронних документів.

Електронний документ про відкриття зміни реєструється фіскальним сервером шляхом присвоєння йому номера, який є номером зміни, і повідомляється заявнику в другій квитанції.

Увага! За п. 4 розд. IV Порядку №317 невідповідність даних, що вказуються у електронних розрахункових документах, електронних фіскальних звітних чеках та повідомленнях, передбачених цим Порядком, які надходять від ПРРО до фіскального сервера для їх реєстрації, даним Реєстру є підставою для відмови у реєстрації фіскальним сервером таких документів.

Якщо після реєстрації ПРРО виникають зміни у даних, що вказуються у Заяві та/або розрахункових документах, суб’єкт господарювання має спочатку подати нову Заяву з відповідною позначкою для перереєстрації або внесення відповідних змін до Реєстру згідно з розділом II цього Порядку, а потім формувати до фіскального сервера електронні розрахункові документи зі зміненими реквізитами.

У разі виникнення змін у даних, що наявні в Реєстрі, суб’єкт господарювання закриває зміну та подає нову Заяву з відповідною позначкою для перереєстрації або внесення відповідних змін до Реєстру згідно з розділом II цього Порядку, після чого формує електронні розрахункові документи та направляє їх на реєстрацію до фіскального сервера.

На одному ПРРО може бути відкрита одночасно лише одна зміна.

Протягом однієї зміни може бути сформовано один фіскальний звітний чек/фіскальний звіт.

Для закриття робочої зміни особа, яка здійснює розрахункову операцію, формує фіскальний звітний чек/фіскальний звіт за таку зміну та направляє його на реєстрацію до фіскального сервера.

Протягом дня дозволяється відкрити нову зміну за умови закриття попередньої.

Протягом робочої зміни ПРРО працює в режимі онлайн-обміну даними із фіскальним сервером та у цьому режимі забезпечує одноразове занесення до фіскального сервера даних про кожну окрему розрахункову операцію, виконану у готівковій та/або в безготівковій формі, у вигляді даних електронного розрахункового документа встановленої форми з належним підписанням таких даних та заповненням усіх обов’язкових реквізитів.

Фіскальний сервер здійснює реєстрацію отриманих від ПРРО в режимі онлайн-обміну електронних розрахункових документів, електронних фіскальних звітних чеків, електронних фіскальних звітів, повідомлень та присвоює таким документам фіскальний номер/номер зі збереженням даних щодо виконання розрахункової операції у системі обліку даних РРО.

Для проведення відмови клієнта від проведеної операції з торгівлі валютними цінностями встановлено окреме правило. Така операція в ПРРО скасовується шляхом наступної реєстрації операції «сторно» з реєстрацією такої операції на фіскальному сервері, формуванням фіскального номера розрахункового документа на таку операцію та зазначенням фіскального номера розрахункового документа, який сторнується. У таких випадках операція «сторно» може бути проведена до моменту реєстрації наступного розрахункового документа таким ПРРО.

 

Дії у разі неможливості використання ПРРО

За п. 12 розд. ІІ Порядку №317 у разі виявлення несправностей ПРРО або його викрадення чи компрометації особистого ключа суб’єкт господарювання зобов’язаний протягом дня, в якому виявлено несправність, засобами Електронного кабінету або засобами телекомунікацій направити до ДПС, виробника ПРРО та/або центру сервісного обслуговування (за наявності) Повідомлення про виявлення несправностей за формою №2-ПРРО.

На період виходу з ладу ПРРО розрахункові операції не здійснюються до моменту усунення несправностей або підключення резервного РРО. Проте законодавчо не встановлено заборон та обмежень щодо застосування одним суб’єктом господарювання ПРРО поряд із класичними РРО. Але класичні РРО та ПРРО не замінюють один одного при виході з ладу будь-якого з них. Хоча у разі наявності на одній господарській одиниці як класичних, так і програмних РРО, можна проводити розрахунки в момент виходу з ладу на відповідному РРО, що працює.

Якщо в повідомленні за формою №2-ПРРО зазначено, що ПРРО має несправність, до Реєстру вноситься відмітка про те, що ПРРО є несправним та після усунення несправностей для відновлення роботи ПРРО суб’єкт господарювання подає Заяву з позначкою «Відновлення роботи». Якщо така Заява не надійшла протягом місяця, до Реєстру вноситься запис про скасування реєстрації ПРРО.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»