• Посилання скопійовано

Торговців примусять приймати платіжні картки для розрахунків: проєкт постанови КМУ

Мінекономіки прописало терміни, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв)

Торговців примусять приймати платіжні картки для розрахунків: проєкт постанови КМУ

У зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та  введенням воєнного стану у споживачів виникали труднощі при здійсненні оплати за придбані товари.  Окремі суб’єкти господарювання, що реалізують товари чи надають послуги на території України приймають від громадян лише готівкові кошти, позбавляючи їх можливості придбати такі товари чи послуги в інший спосіб (розрахуватися платіжною карткою).

Саме під час війни виникла гостра необхідність запровадження безготівкових розрахунків, оскільки не завжди є можливість зняти готівкові кошти

З огляду на це, 3 червня 2022 року Мінекономіки оприлюднило проєкт Постанови КМУ «Про встановлення термінів, до настання яких торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги)» (завантажити).

Ним передбачено, що торговці мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційним способом:

  • до 1 серпня 2022 р. – торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб;
  • до 1 серпня 2023 р. – торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб;
  • до 1 серпня 2024 р. – торговці, які здійснюють господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб.

Проте ці вимоги не поширюються на:

  • новостворених торговців – протягом шести місяців з дати їх державної реєстрації;
  • ФОП – платників єдиного податку першої групи;
  • торговців, які здійснюють торгівлю з торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власновирощеної або відгодованої продукції;
  • торговців, які надають послуги в закладах громадського харчування, що не мають залу для обслуговування споживачів.

Зауважимо, що наразі суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність в населених пунктах менше ніж 25 тисяч населення, а також підприємства торгівлі з торговельною площею до 20 кв. метрів, заклади громадського харчування закритого типу звільнені від обов’язкового приймання електронних платіжних засобів. Відповідно у разі набрання чинності цієї постанови цієї пільги більше не буде.

У разі затвердження ця постанова набере чинності одночасно з введенням в дію Закону “Про платіжні послуги” (01.08.2022 р.), але не раніше дня її офіційного опублікування.  Водночас втратить чинність постанова КМУ від 29.09.2010 р. №878 “Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів”.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»