• Посилання скопійовано

Верховна Рада переклала на місцеву владу частину витрат держбюджету

На вечірньому засідання ВРУ 20 грудня прийнято Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо удосконалення складання та виконання бюджетів» (законопроект №5131)

Верховна Рада переклала на місцеву владу частину витрат держбюджету

За цей документ проголосували 244 народних депутатів - повідомляється на сайті ВРУ.

Законодавчим актом унормовано питання, що врегульовують відносини між державним та місцевими бюджетами і передбачають уточнення напрямів використання освітньої і медичної субвенції, що надаються з державного бюджету місцевим бюджетам, та перелік видатків, які передбачається передати на фінансове забезпечення з місцевих бюджетів, а також ряд інших положень, необхідних для прийняття проекту державного бюджету на 2017 рік.

Також на балансі місцевих бюджетів будуть витрати на комунальні послуги та енергоносії установ охорони здоров'я, пільги на послуги зв'язку, інші пільги і компенсаційні виплати за проїзд.

Законопроект прийнято з урахуванням пропозицій Комітету ВРУ з питань бюджету та з техніко-юридичними правками. Загалом під час підготовки законопроекту до другого читання були внесені 25 правок. У тому числі було вирішено поширити експеримент щодо фінансування ремонту доріг за рахунок понадпланових митних зборів на всі регіони країни.

Як зазначив народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», голова Комітету з питань бюджету Андрій Павелко, прийняття цього Закону "дозволить багатьом регіонам отримати додатковий ресурс на розвиток інфраструктури. Однією з ключових норм документа стала поправка, внесена до Бюджетного кодексу України, що дозволяє місцевій владі спрямовувати 50% зібраних понад план митних надходжень на ремонт доріг.

Раніше така практика була привілеєм лише кількох областей. І їх приклад показав, що такий механізм може служити серйозним стимулом для керівництва областей і підвищує ефективність роботи. Наша команда обіцяла наділити таким же інструментом усі регіони без винятку і нам це вдалося. Це ще одне важливе досягнення в рамках загальної стратегії децентралізації, яка сьогодні реалізується в Україні".

Закон набере чинності з 1 січня 2017 року.

****

Найважливіше про прийняття Держбюджету-2017 та ще кількох пов"язаних з ним законів в ніч з 20 на 21 грудня читайте в редакційній статті тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»