• Посилання скопійовано

5 реформ та проект Держбюджету-2018: осінні плани Уряду

Восени Верховна Рада повинна прийняти п'ять реформ (медична, освітня, пенсійна, електронні довірчі послуги, міжнародні стандарти фінансової звітності). Окрім того, до 15 вересня Кабмін планує внести на розгляд ВРУ проект Держбюджету-2018

5 реформ та проект Держбюджету-2018: осінні плани Уряду

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман напередодні старту нової сесії Верховної Ради України провів засідання Уряду, на якому представив ключові законопроекти, які потребують ухвалення Парламентом, а також анонсував нові принципи співпраці із законодавчою гілкою влади.

Трансляція засідання Уряду наживо за посиланням>>

Ключова тема – актуалізація ключових законопроектів, які розроблені Урядом і потребують невідкладного голосування у Парламенті вже цієї осені. Документи стосуються пріоритетних реформ – освіти, медицини, пенсійної системи, а також нових стандартів у фінансовій сфері, управлінні державною власністю та адміністративному управлінні.

близько 50 законопроектів, які можливо затвердити в парламенті вже цієї осені, які змінять ситуацію в країні в кращу сторону... ", - сказав Гройсман.

Загалом, за словами Прем'єр-міністра, восени Верховна Рада повинна прийняти п'ять пакетів законопроектів реформ:

 

1) Пенсійна реформа (чотири законопроекти - №6614, №6615, №6616, №6617)

До другого читання готується законопроект, який дозволить перерахувати пенсії більше ніж 5,6 млн громадян та провести індексацію пенсій для близько 4 млн громадян. «Таким чином, зростання пенсій торкнеться 9 млн українців. При цьому реформа забезпечить автоматичну індексацію пенсій відповідно до змін середньої зарплати та інфляції», - сказав Володимир Гройсман.

Він нагадав, що запропоновані Урядом рішення не передбачають підвищення пенсійного віку, натомість скасовують 15-відсоткове оподаткування пенсій працюючим пенсіонерам. 

"Це можливо зробити вже з 1 жовтня. Уряд підготував усі фінансові можливості, і ми розраховуємо на те, що реформа буде ухвалена вже у вересні", - підкреслив Прем’єр-міністр.

 

2) Медична реформа  (законопроекти №6327, №6604)

Реформа охорони здоров’я забезпечить створення у країні сучасної моделі фінансування охорони здоров’я, в якій гроші ходять за пацієнтом. Це дозволить пацієнту обирати лікаря та лікарню – незалежно від місця реєстрації. Окремий пункт змін – запровадження державного гарантованого і безкоштовного для пацієнта пакета якісних медичних послуг та ліків.

 «Ми відходимо від практики фінансування закладів охорони здоров’я, ліжко-місць. Ми будемо фінансувати конкретну медичну послугу, - наголосив Глава Уряду. - Маємо зробити все, щоб система охорони здоров’я стала якісною. Усі рішення на фінішній прямій»

 

3) Реформа освіти (законопроект №3491-д)

Ухвалення освітньої реформи забезпечить упровадження нових принципів навчання та управління школами, надасть школам більшу автономію в розпорядженні фінансовими ресурсами та формуванні навчального процесу.

 «Ми також повертаємо повагу до українського вчителя. Цього року ми забезпечили  підвищення заробітних плат освітянам на 50%. Наступного року зарплати будуть підвищені не менше ніж на 25%», - сказав Володимир Гройсман.

 

4) Електронні довірчі послуги (законопроект №4685)

Законопроект передбачає запровадження електронних інструментів, які полегшують ведення бізнесу та забезпечують додаткові можливості для громадян та підприємств на основі використання новітніх  технологій. 

Документ пропонує створити механізми он-лайн спілкування бізнесу з органами влади і запроваджує он-лайн доступ до адміністративних послуг для громадян. Як очікують в Уряді, ініціатива забезпечить широкі можливості українського бізнесу в єдиному цифровому просторі ЄС.

 

5) Міжнародні стандарти фінансової звітності (законопроект №4646-д)

Законопроект спрямований на посилення позицій України в рейтингах легкості ведення бізнесу, забезпечення притоку прямих інвестицій та встановлення прозорості фінансової звітності компаній.  Йдеться про обов'язкове застосування міжнародних стандартів обліку для великих підприємств, та одночасне зменшення звітності для малого бізнесу, про відкритість видобувних компаній та доступ громадян до фінансових звітів підприємств.  

Є серед законодавчих ініціатив і тактичні, але не менш важливі пропозиції, які стосуються подальшої децентралізації, підтримки провідних галузей економіки, вирішення екологічних питань та питань національної безпеки. 

Під час презентації Володимир Гройсман також звернув увагу на нові підходи в роботі з Парламентом. 

«У своїй роботі з Парламентом будемо концентруватися тільки на необхідних законопроектах у всіх сферах. Нам не потрібен законодавчий спам,  - сказав Володимир Гройсман. – Наше головне завдання – зробити Україною багатою країною, у якій кожен її громадянин має достойні статки. Я глибоко переконаний, що усі фракції мають об’єднатися, ми спільно – Парламент, Президент, Уряд, – маємо об’єднатися навколо єдиної ідеї – успіху України і заможності українських громадян».

Прем’єр-міністр запропонував відкликати з Парламенту близько 60 законопроектів, які втратили свою актуальність, а крім того, проінформував, що Уряд затвердив своїм представником у Парламенті народного депутата Вадима Денисенка. 

На думку Гройсмана, запропонований пакет документів – це шанс держави на зміцнення економіки та посилення міжнародних позицій, шанс на зміни, які можна впровадити спільними зусиллями Президента, Уряду й Парламенту.

"У своїй роботі з Парламентом будемо концентруватися тільки на необхідних законопроектах у всіх сферах. Нам не потрібен законодавчий спам",  - сказав Володимир Гройсман.

Окрім того, Кабінет Міністрів України в рамках виконання вимог законодавства планує 15 вересня внести на розгляд Верховної Ради України проект закону України «Про державний бюджет на 2018 рік»

«15 вересня ми внесемо у Парламент  проект закону про держбюджет на 2018 рік», - сказав Глава Уряду.  

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: КМУ

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»