• Посилання скопійовано

Скасуванню адвокатської монополії бути: ВРУ прийняла за основу законопроект

14 січня ВРУ схвалила у І читанні законопроект Зеленського про скасування адвокатської монополії

Скасуванню адвокатської монополії бути: ВРУ прийняла за основу законопроект

Верховна Рада України попередньо схвалила законопроект авторства президента Володимира Зеленського №1013 «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)», - передає кореспондент РБК-Україна. Таке рішення підтримали 295 парламентаріїв.

Метою документа є забезпечення права кожного на отримання професійної юридичної допомоги через скасування адвокатської монополії на надання такої допомоги.

 

Зміст проекту

Законопроектом пропонується скасувати адвокатську монополію, а саме виключити положення ч. 4 ст. 131-2 чинної Конституції України, згідно з якою виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді.

У зв'язку з цим пропонується виключити:

  • частину 5 ст. 131-2 Конституції України, згідно з якою законом можуть бути визначені виключення з приводу представництва в суді по трудових спорах, спорах щодо захисту соціальних прав, щодо виборів і референдумів, у малозначних суперечках, а також щодо представництва малолітніх або неповнолітніх осіб та осіб, визнаних судом недієздатними або дієздатність яких обмежена;
  • підпункт 11 пункту 16-1 розділу ХV «Перехідні положення», згідно з яким з дня набрання чинності закону «Про внесення змін до Конституції України (про правосуддя)» представництво відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 131-1 та ст. 131-2 Конституції України виключно прокурорами або адвокатами в Верховному суді і судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 роки; в судах апеляційної інстанції – з 1 січня 2018 роки; в судах першої інстанції – з 1 січня 2019 року.

Нагадаємо, раніше представник президента в Конституційному суді Федір Веніславський анонсував, що Верховна рада зможе проголосувати цей проект закону в першому читанні ще в листопаді 2019 року.

 

Від редакції: Нагадаємо, що раніше не дочекавшись відповідних змін до Конституції щодо скасування адвокатської монополії, ВРУ був прийнятий Закон від 18.12.2019 р. №390-ІХ. Ним внесені зміни до чинних процесуальних кодексів, зокрема, до ч. 3, 4 ст. 56 ГПКУ, до ч. 3, 4 ст. 58 ЦПКУ та до ч. 3, 4 ст. 55 КАСУ.

На перший погляд, зміни незначні. Але вони значно розширюють самопредставництво юросіб та суб’єктів владних повноважень, які не є юрособами, а особливо – передбачають право брати участь в судах через свого керівника/представника не лише за законом чи статутом, а й користуватися послугами юристів (не адвокатів!) за трудовими договорами (контрактами). Про це ми писали тут.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»