• Посилання скопійовано

ДРС проти підписання законопроекту №1049

ДРС вважає неприпустимим підписання президентом закону з «маржею Холодова»

ДРС проти підписання законопроекту №1049

Державна регуляторна служба вважає прийнятий закон №1049 про єдиний рахунок для сплати по податків і зборів таким, що суперечить базовим міжнародним принципам ціноутворення та основним зобов'язанням України перед Світовою організацією торгівлі й пропонує Президентові ветувати згаданий закон. Про це йдеться в офіційному листі виконуючого обов'язки голови Державної регуляторної служби Олега Мірошниченка, - зазначає "Уніан".

Показово, що критика закону стосується саме п. 2 розділу ІІ Закону. Цей пункт передбачає запровадження фіксованої маржі на оптовий (7%) і роздрібний (13%) продаж сигарет. Хоча тема цього пункту абсолютно не пов'язана з темою законопроекту, його було внесено кількома депутатами-членами Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової та митної політики в останній момент - напередодні прийняття закону в цілому. Як пізніше з’ясували журналісти, поправку було прийнято в інтересах заступника голови згаданого парламентського комітету Андрія Холодова, який опосередковано контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет.

За цим епізодом у грудні 2019 р. Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження щодо Андрія Холодова за підозрою у перевищенні владних повноважень. - Це положення має бути виключено з тексту закону, оскільки зазначені зміни було внесено з порушеннями ст. 116 Регламенту - сказано в офіційному листі Державної регуляторної служби.

Крім того, Державна регуляторна служба заявляє, що "вказані зміни не узгоджуються із вимогами ст. 44 і 190 ГКУ, а також зі ст. 11 та 12 Закону "Про ціни й ціноутворення" - зокрема, в частині економічної самостійності підприємств, розширення застосування вільних цін та створення економічних гарантій для виробників".

Також у ДРС посилаються на Закон "Про захист економічної конкуренції", за яким "заборони та обмеження самостійності підприємств щодо ціноутворення вважаються антиконкурентними". За прогнозами, які наводить Державна регуляторна служба у своєму листі, введення в дію даного закону призведе до подорожчання ціни пачки сигарет в середньому на 14 грн. та збільшення частки нелегального ринку тютюнових виробів з 8,4% до 20%, а також скорочення легального обсягу виробництва сигарет на 25%. Це, у свою чергу, призведе не тільки до недоотримання значної частини податкових надходжень, але також до суттєвого скорочення робочих місць.

Державна регуляторна служба вважає за необхідне рекомендувати Президенту України на підставі ст. 106 Конституції України, застосувати право вето щодо згаданого закону з наступним його поверненням на повторний розгляд Верховної Ради України – сказано у висновку офіційного листа Державної регуляторної служби. Нагадаємо, цього тижня Міністерство фінансів також закликало Президента України накласти вето на згаданий закон №1049: 

"Повідомляємо, що Міністерство фінансів дійшло висновку щодо доцільності запропонувати президентові України застосувати до зазначеного закону право вето та повернути його до Верховної Ради України з пропозицією виключити з тексту пункт 2 розділу ІІ "Прикінцевих і перехідних положень" (норми, щодо регулювання ціноутворення під час реалізації тютюнових виробів)".

Одна з основних асоціацій іноземних інвесторів України - Європейська Бізнес Асоціація - також звернулася до Президента України з пропозицією накласти вето на даний закон.

Ми були неприємно вражені тим, що важливі для цілої галузі регуляторні зміни ухвалюються без попереднього обговорення з представниками галузі та "маскуються" шляхом включення їх до законопроектів з абсолютно інших питань - заявили в Європейській Бізнес Асоціації.

***

Читайте також:

Джерело: Державна регуляторна служба України

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»