• Посилання скопійовано

ФОП, юридичним та фізичним особам присвоять офіційні електронні адреси

Законопроектом №3861 пропонується юрособам, фізособам та ФОП автоматично присвоювати електронні адреси для офіційного листування

ФОП, юридичним та фізичним особам присвоять офіційні електронні адреси

16 липня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3861 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо присвоєння та використання офіційної електронної адреси" (завантажити). Його авторами є нардепи зі "Слуг народу".

Як зазначено у пояснювальній записці, зміни  вносяться з метою запровадження офіційної електронної адреси для юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців, адвокатів, арбітражних керуючих та інших осіб, а також фізичних осіб, яка буде використовуватись для офіційного листування.

 

Що таке офіційна електронна адреса?

Це адреса електронної пошти, що використовуватиметься для офіційного листування в електронному вигляді, та буде незмінною

Офіційна електронна адреса складається з:

  • доменного імені. Офіційні електронні адреси, зареєстровані на території України, не можуть бути зареєстровані на доменних іменах «ru»;»;
  • позначки "@",
  • ідентифікатора. Для юридичних осіб - це код згідно з ЄДР, для ФОП – реєстраційний номер облікової картки платників податків. 

Їх реєструватимуть в ЄДР та в Єдиному державному демографічному реєстрі. Інші інформаційні системи, публічні електронні реєстри отримуватимуть інформацію про офіційні електронні адреси у порядку інформаційної взаємодії з цими ресурсами.

 

Як присвоюватимуть ці адреси?

Юридичним особам (у тому числі державним органам, органам місцевого самоврядування) та ФОП офіційні електронні адреси присвоюватимуть автоматично під час:

  • здійснення державної реєстрації автоматично в ЄДР;
  • держреєстрації змін до відомостей про юридичну особу, ФОП, що містяться в ЄДР або за умови подання ними повідомлення про присвоєння офіційної електронної адреси, з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Громадянам офіційна електронна адреса присвоюватиметься автоматично під час оформлення:

  • паспорта громадянина України вперше та забезпечуватиметься доступ до такої адреси,
  • обміну паспорта громадянина України або за умови подання фізичною особою повідомлення про присвоєння офіційної електронної адреси, з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

 

ВАЖЛИВО: листи та/або повідомлення, надіслані на офіційну електронну адресу, вважатимуться такими, що надіслані та офіційно вручені та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження їх направлення!

 

Коли набере чинності ця новація?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем опублікування.

З цього часу присвоєння офіційних електронних адрес юрособам (у тому числі державним органам, органам місцевого самоврядування) та ФОП, щодо яких до ЄДР не внесено запису про держреєстрацію припинення юрособи чи підприємницької діяльності ФОП здійснюється обов’язково під час державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, ФОП, що містяться в ЄДР або за умови подання юрособою, фізособою-підприємцем повідомлення про присвоєння офіційної електронної адреси, з використанням Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Присвоєння офіційних електронних адрес фізособам здійснюватиметься (за бажанням) під час оформлення обміну паспорта громадянина України або за умови подання фізичною особою повідомлення про присвоєння офіційної електронної адреси, з використанням програмних засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»