• Посилання скопійовано

Лист ДПСУ від 07.04.2021 р. №2123/0/99-00-04-02-01-09

Лист ДПСУ від 07.04.2021 р. №2123/0/99-00-04-02-01-09

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 07.04.2021 р. № 2123/О/99-00-04-02-01-09

 

Державна податкова служба України (далі - ДПС) керуючись Законом України від 02 жовтня 1996 року № 393/96-ВР "Про звернення громадян", Ваші звернення щодо заповнення Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску (далі - Розрахунок) та Додатку 1 і Додатку 4ДФ до нього розглянула та в межах компетенції повідомляє таке.

Форма Розрахунку і Порядку його заповнення затверджена наказом Міністерства фінансів України від 13 січня 2015 року № 4 (із змінами і доповненнями) (далі - Порядок).

Так, в пункті 1 розділу II Порядку визначено, що Розрахунок подається окремо за кожний квартал (податковий період) з розбивкою по місяцях звітного кварталу протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку протягом звітного періоду.

У разі незаповнення того чи іншого рядка Розрахунку та додатків до нього через відсутність операції такий рядок прокреслюється (п. 3 розділу II Порядку).

Порядок заповнення Додатку 4 до Розрахунку "Відомості про суми нарахованого доходу, утриманого та сплаченого податку на доходи фізичних осіб та військового збору" (далі - 4ДФ) визначено пунктом 4 розділу IV Порядку.

Зазначеним пунктом не передбачено окремих норм щодо можливості неподання 4ДФ за наявності обов’язку щодо подання Розрахунку.

Отже, щодо питань першого, другого та третього в частині подання 4ДФ повідомляємо, що у разі наявності законодавчих підстав для подання Розрахунку, 4ДФ до такого розрахунку подається незалежно від наявності показників для декларування з обов’язковою розбивкою по місяцях звітного кварталу, пусті рядки прокреслюються (у разі подання документа в електронному вигляді - такі рядки не заповнюються).

Щодо питання третього повідомляємо, що порядок заповнення Додатку 1 до Розрахунку "Відомості про нарахування заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) застрахованим особам" (далі-Д1) визначено пунктом 1 розділу IV Порядку.

Д1 призначений для щоквартального формування платниками єдиного внеску щодо кожної застрахованої особи відомостей про суми нарахованої їй заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) у розрізі місяців звітного кварталу.

Якщо платник єдиного внеску у звітному кварталі не використовує працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством - Д1 за відповідний квартал не подається.

Таким чином, Д1 не заповнюється та не подається у складі Розрахунку лише за умови відсутності показників для декларування протягом усього кварталу.

Якщо показники для декларування наявні лише в одному з місяців кварталу, то Д1 подається за кожен з таких місяців, а пусті рядки прокреслюються (у разі подання документа в електронному вигляді - такі рядки не заповнюються).

У разі незгоди з наданою відповіддю Ви можете оскаржити її в порядку, визначеному статтею 16 Закону України "Про звернення громадян".

Заступник Голови

Євген ОЛЕЙНІКОВ

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»