• Посилання скопійовано

ІПК ДПС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛ. від 22.09.2021 р. № 3503/ІПК/08-01-04-02-14

Щодо визначення об’єкта оподаткування для платника єдиного податку четвертої групи

ГУ ДПС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ від 22.09.2021 р. № 3503/ІПК/08-01-04-02-14

 

Головне управління ДПС у Запорізькій області розглянуло звернення щодо визначення об’єкту оподаткування для платника єдиного податку четвертої групи (далі – Податок) і порядку розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс),  повідомляє.

Господарство поінформувало, що є сільськогосподарським товаровиробником та перебуває у статусі платника Податку, проводить діяльність з вирощування та реалізації продукції рослинництва.

Господарство повідомило, що уклало з Акціонерним товариством (далі – Учасник) Договір про реалізацію інвестиційного проекту, згідно якого Господарство (далі – Інвестор) зобов’язується здійснити фінансування та виробництво сільськогосподарської продукції на земельних ділянках  Учасника. Об’єктом інвестицій є врожай сільськогосподарської продукції, виробництво якого здійснюється на земельних ділянках шляхом використання майна Інвестора, який після збору та вимірювання підлягає розподілу між Інвестором та Учасником відповідно умов Договору (копія Договору не надається).

Платник просить надати роз’яснення з наступних питань:

  1. Чи є об’єктом оподаткування Податком земельні ділянки, на яких впроваджується реалізація інвестиційного проекту згідно умов Договору?
  2. Чи включається дохід, отриманий від реалізації об’єкту інвестицій, до складу доходу сільськогосподарського товаровиробника, отриманого від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки в розумінні п.п. 298.8.3 п. 298.8 ст. 298 Кодексу?

 

Щодо першого питання

Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, відповідальність за порушення податкового законодавства, функції та правові основи діяльності контролюючих органів                (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Договірні відносини щодо оренди земельних ділянок регулюються Цивільним та Земельним кодексами України, Законом України від 06 жовтня 1998 року № 161-XIV «Про оренду землі» (далі − Закон № 161-XIV).

Суб'єктами земельних відносин є громадяни, юридичні особи, органи місцевого самоврядування та органи державної влади (п. 2 ст. 2 Земельного кодексу України). 

 Статтями 125, 126 Земельного кодексу України встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав. Права власності, користування земельною ділянкою оформлюються відповідно до Закону України 01 липня 2004 року № 1952 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Право оренди земельної ділянки підлягає державній реєстрації відповідно до закону та виникає з моменту державної реєстрації такого права.

Орендар земельної ділянки зобов'язаний приступати до використання земельної ділянки в строки, встановлені договором оренди землі, але не раніше державної реєстрації відповідного права оренди (ст. ст. 6, 19, 25 Закону № 161-XIV). 

Отже, використання земельних ділянок без належного оформлення прав, включаючи право оренди, є порушенням норм земельного законодавства                  (ст. 211 Земельного кодексу України).

Відповідно до п. 2921.1 ст. 2921 Кодексу об'єктом оподаткування для платників єдиного податку четвертої групи є площа сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ і багаторічних насаджень) та/або земель водного фонду (внутрішніх водойм, озер, ставків, водосховищ), що перебуває у власності сільськогосподарського товаровиробника або надана йому у користування, у тому числі на умовах оренди.

Сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року контролюючому органу за своїм місцезнаходженням  та/або за місцем розташування земельних ділянок перелік документів, зокрема відомості (довідку) про наявність земельних ділянок.

У відомостях (довідці) про наявність земельних ділянок зазначаються дані про кожний документ, що встановлює право власності та/або користування земельними ділянками, у тому числі про кожний договір оренди земельної частки (паю) (п.п. 298.8.1 п. 298.8 ст. 298 Кодексу).

 

Щодо другого питання

Сільськогосподарська продукція (сільськогосподарські товари) – продукція/товари, що підпадають під визначення груп 1 - 24 УКТ ЗЕД, якщо при цьому такі товари (продукція) вирощуються, відгодовуються, виловлюються, збираються, виготовляються, виробляються, переробляються безпосередньо виробником цих товарів (продукції), а також продукти обробки та переробки цих товарів (продукції), якщо вони були придбані або вироблені на власних або орендованих потужностях (площах) для продажу, переробки або внутрішньогосподарського споживання (п.п. 14.1.234 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Частка сільськогосподарського товаровиробництва  – питома вага доходу сільськогосподарського товаровиробника, отриманого від реалізації сільськогосподарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки, у загальній сумі його доходу, що враховується під час визначення права такого товаровиробника на реєстрацію як платника податку (п.п. 14.1.262 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Форма розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва                         (далі – Розрахунок) затверджена наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 № 772 «Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва», який зареєстровано у Міністерстві юстиції України 06.04.2012 за № 510/20823 (далі – Розрахунок).

Джерелом інформації при складанні Розрахунку є дані бухгалтерського обліку.

До п. 1.1 Розрахунку включаються доходи, отримані від реалізації продукції рослинництва, що вироблена (вирощена) на угіддях, які належать сільськогосподарському товаровиробнику на праві власності або надані йому у користування, а також від реалізації продукції рослинництва на закритому ґрунті. Інші види доходів від операційної діяльності, фінансових операцій, іншої звичайної діяльності та надзвичайних подій включаються до загальної суми доходу сільськогосподарського товаровиробника.

Разом з тим слід зазначити, що викладеної у зверненні інформації недостатньо для встановлення всіх обставин, необхідних для однозначної ідентифікації податкових правовідносин та надання вичерпної індивідуальної податкової консультації з порушених питань. Тому кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин потребує комплексного аналізу документів та матеріалів, що дозволяють ідентифікувати предмет запиту.

Додатково повідомляємо, що п.п. 528 п. 10 розд. XX Кодексу тимчасово, на період по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків, встановлених, зокрема   ст.ст. 52 і 53 Кодексу щодо надання контролюючими органами індивідуальних податкових консультацій в письмовій формі.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»