• Посилання скопійовано

Лист Мінекономіки від 28.01.2022 р. №4706-06/4356-01

Щодо подання повідомлення про укладення цивільно-правових договорів та суб'єктів, які можуть його подавати

МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 28.01.2022 р. №4706-06/4356-01

Мінекономіки розглянуло звернення та в межах компетенції повідомляє.

До питань 1 та 2 щодо подання повідомлення про укладення цивільно-правових договорів та суб'єктів, які можуть його подавати

Постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. №413 (зі змінами) затверджено порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту.

Відповідно до змісту преамбули зазначеного нормативно-правового акта цей документ розроблено відповідно до частини третьої статті 24 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) та частини першої статті 23 Закону України "Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні" (далі - Закон № 1667-IX).

Відповідно до частини четвертої статті 24 КЗпП працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Згідно з частиною першої статті 23 Закону № 1667-IX до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє про укладення гіг-контракту центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Разом з тим зазначеними законодавчими актами, а також цивільним законодавством не передбачено обов'язку будь-якої зі сторін цивільно-правового договору інформувати Державну податкову службу та її територіальні органи про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій.

Водночас ураховуючи зміст абзаців другого та третього пункту 1 частини першої статті 4 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" юридичні особи, фізичні особи - підприємці, які використовують працю інших осіб за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань), є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - єдиний внесок).

З огляду на вищезазначене вважаємо, що повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про укладення цивільно-правових договорів доцільно подавати особам, які використовують працю інших осіб на підставі цих договорів та є платниками єдиного внеску.

Інформуємо, що зміни, унесені постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2021 № 1392 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413 і від 17 квітня 2019 р. № 328", розроблені з метою забезпечення оперативного надходження відомостей до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а на етапі розроблення зазначеної постанови розробником проекту було Міністерство соціальної політики України, яке відповідно до пункту 1 Положення про Міністерство соціальної політики України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 423, також забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Ураховуючи викладене, для отримання додаткових роз'яснень щодо зазначення в пункті п'ять повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту категорії особи рекомендуємо звернутися до Міністерства соціальної політики України.

Додатково зазначаємо, що відповідно до змісту частини третьої статті 1 Закону України "Про охорону праці" працівником є особа, яка працює згідно з трудовим договором (контрактом).

До питань 3 та 5 щодо подання повідомлення про укладення гіг-контракту та відповідальності за неподання такого повідомлення

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 1 Закону № 1667-IX гіг-контракт - цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов'язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов'язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії, передбачені розділом V цього Закону.

Згідно з частиною першою статті 23 Закону № 1667-IX до початку виконання робіт (надання послуг) гіг-спеціалістом резидент Дія Сіті повідомляє про укладення гіг-контракту центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у порядку, установленому Кабінетом Міністрів України.

Водночас Законом № 1667-IX не передбачено відповідальності резидента Дія Сіті за неподання повідомлення про укладення гіг-конктракту з гіг-спеціалістом.

Крім цього, відповідно до частини четвертої статті 4 Закону № 1667-IX для провадження господарської діяльності резидент Дія Сіті має право залучати працівників на підставі трудових договорів (контрактів), гіг-спеціалістів - на підставі гіг-контрактів відповідно до цього Закону, а також підрядників та виконавців, у тому числі фізичних осіб - підприємців, - на підставі інших цивільно-правових чи господарсько-правових договорів у порядку, визначеному законодавством.

Згідно з пунктом 15 частини першої статті 1 Закону № 1667-IX фахівець - працівник чи гіг-спеціаліст резидента Дія Сіті або фізична особа (фізична особа - підприємець), залучена резидентом Дія Сіті на підставі іншого цивільно-правового чи господарсько-правового договору про виконання робіт (надання послуг) у межах здійснення видів діяльності, передбачених частиною четвертою статті 5 цього Закону.

Відповідно до частини третьої статті 17 Закону № 1667-IX цивільно-правовий договір не вважається гіг-контрактом, якщо в ньому прямо не зазначено про укладення саме гіг-контракту.

Водночас Законом № 1667-IX не передбачено строків та обов'язку резидента або фахівця Дія Сіті, які уклали цивільно-правовий або господарсько-правовий договір про виконання робіт (надання послуг), який не є гіг-контрактом, інформувати Державну податкову службу та її територіальні органи про його укладення, а також відповідальності за невчинення таких дій.

З метою отримання додаткових роз'яснень щодо прав та обов'язків осіб, на яких поширюється дія правового режиму Дія Сіті, рекомендуємо звернутися до Міністерства цифрової трансформації України, що є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері розвитку та функціонування правового режиму Дія Сіті.

До питання 4 щодо унікального номера запису в Єдиному державному демографічному реєстрі

Відповідно до частини першої статті 1 Закону України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" (далі - Закон № 5492-VI) суспільні відносини, пов'язані із збиранням, накопиченням, захистом, зберіганням, обліком, використанням і поширенням інформації Єдиного державного демографічного реєстру (далі - Реєстр), оформленням, видачею, обміном, пересиланням, вилученням, поверненням державі, визнанням недійсними та знищенням передбачених цим Законом документів, регулюються Конституцією України, міжнародними договорами України, цим та іншими законами України, а також прийнятими на їх виконання нормативно-правовими актами у сферах, у яких використовуються відповідні документи, що посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи.

Згідно із частиною другою статті 10 Закону № 5492-VI у разі, якщо інформація про особу вноситься до Реєстру вперше, проводиться ідентифікація особи, після завершення якої автоматично формується унікальний номер запису в Реєстрі та фіксуються час, дата та відомості про особу, яка оформила заяву-анкету (в електронній формі). Унікальний номер запису в Реєстрі є незмінним.

Згідно з пунктом 7 частини сьомої статті 21 Закону № 5492-VI до паспорта громадянина України вноситься інформація про унікальний номер запису в Реєстрі.

Крім того, відповідно до норм статей 22 - 37 Закону № 5492-VI унікальний номер запису в Реєстрі вноситься також до паспорта громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичного паспорта України, службового паспорта України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, посвідчення особи на повернення в Україну, тимчасового посвідчення громадянина України, посвідчення водія, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, посвідки на постійне проживання, посвідки на тимчасове проживання, картки мігранта, посвідчення біженця, проїзного документа біженця, посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту.

Водночас відповідно до абзацу другого пункту 1 розділу "Перехідні положення" Закону № 5492-VI документи, які посвідчують особу, підтверджують громадянство України чи спеціальний статус особи, видані до дня набрання чинності цим Законом, є чинними до закінчення строку їх дії та не підлягають обов'язковій заміні.

Водночас відповідно до частини другої статті 24 КЗпП під час укладення трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, який посвідчує особу, трудову книжку (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність із реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а у випадках, передбачених законодавством, - також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я, відповідний військово-обліковий документ та інші документи.

З огляду на вищезазначене вважаємо, що в разі наявності в паспорті працівника унікального номера запису в Реєстрі, роботодавець під час подання повідомлення про прийняття на роботу працівника повинен зазначати відповідні дані в пункті 7 повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту.

У разі відсутності в паспорті працівника запису про унікальний номер запису в Реєстрі, дані в пункті сьомому повідомлення про прийняття працівника на роботу / укладення гіг-контракту не зазначаються.

Водночас працівник може повідомити роботодавця про свій унікальний номер запису в Реєстрі, якщо він міститься в інших документах, передбачених статтями 22 - 37 Закону № 5492-VI.

З повагою

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економіки України

Юлія СВИРИДЕНКО

Рубрика: Держрегулювання/Закони та підзаконні акти

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Закони та підзаконні акти»