• Посилання скопійовано

Чи зміняться ціни на продукти харчування через скасування держрегулювання цін

Володимир Гройсман зазначив, що якщо і буде якесь зростання цін, то тільки від того, що будуть якісь сезонні коливання

Чи зміняться ціни на продукти харчування через скасування держрегулювання цін

Пілотний проект зі скасування державного регулювання цін на продукти харчування є антикорупційним кроком, який дозволить подолати один з інструментів тиску на бізнес. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спілкування із журналістами у п'ятницю, 23 вересня.

"Ми прибираємо ще одну перепону, яка завжди була інструментом тиску на бізнес в роздрібній мережі торгівлі", - заявив Володимир Гройсман, коментуючи затвердження Кабінетом Міністрів пілотного проекту щодо скасування державного регулювання цін на продукти харчування, який почнеться 1 жовтня 2016 року і закінчиться 1 січня 2017 року.

Читайте також: Держрегулювання цін на харчові продукти скасують з 1 жовтня на три місяці

На думку Прем’єр-міністра, регулювання цін на продукти харчування було ще однією годівницею для корупціонерів-чиновників, які ходили торговельними мережами і вимагали з них хабарі.

"Приходили, знаходили одну гривню, більше чи менше, і починали їх карати величезними штрафами, величезними санкціями. Це антикорупційний крок, який я думаю, буде правильно сприйнятий українським бізнесом. Якщо бізнес зрозуміє, що ми добросовісно підійшли до того, щоби не давати тиснути на бізнес, я думаю, що реакція бізнесу має бути адекватна. Але якщо хтось захоче зловживати, ми тоді будемо реагувати жорстко", - зауважив він.

Рішення про скасування державного регулювання цін на продукти харчування запроваджено як пілотний проект, щоби протягом трьох місяців подивитися та проаналізувати реакцію ринку. "Я переконаний у тому, що ситуація буде абсолютно нормальною. Якщо і будуть коливання, то я просив би їх не плутати із сезонними коливаннями цін", - наголосив Голова Уряду.

Коментуючи вірогідність підвищення цін на продукти харчування після такого рішення Уряду, Володимир Гройсман зазначив: "Хотів би подивитися в очі цим експертам. Якщо і буде якесь зростання, то тільки, можливо, від того, що будуть якісь сезонні коливання. Зараз аналітика показує, що у цей сезон великих коливань немає".

Він навів приклад аналітики, яка показує, що там, де ціни на продукти харчування регулюються, вони є вищими, ніж там, де ціни не регулюються.

Рішення щодо регулювання цін на продукти харчування були затверджені всередині 90-х років та змінені у 2007 році, зауважив Володимир Гройсман.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»