• Посилання скопійовано

З 1 січня 2017 року буде запроваджено держрегулювання цін на ліки

Міністерство охорони здоров'я встановлюватиме референтні ціни на лікарські засоби, в межах яких визначається оптово-відпускна ціна

З 1 січня 2017 року буде запроваджено держрегулювання цін на ліки

Кабмін постановою від 09.11.2016 р. № 862 запроваджує  з 1 січня 2017 р. державне регулювання граничних цін на лікарські засоби шляхом встановлення Міністерством охорони здоров’я референтних цін на лікарські засоби, в межах яких визначається оптово-відпускна ціна.

Постановою також затверджено перелік країн, дані про ціни на лікарські засоби в яких використовуються для встановлення референтних цін (завантажити). Зокрема, планується порівнювати ціни у референтних країнах та встановлені МОЗ для визначення меж оптово-відпускних цін.

Окрім того, встановлено, що дія цієї постанови поширюється на лікарські засоби:

 що в установленому порядку зареєстровані в Україні, внесені до Національного переліку основних лікарських засобів, вартість яких відшкодовується під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму,

- включені до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню, крім діючих речовин (субстанцій);

- які виготовляються в аптеках за рецептами лікарів (магістральними формулами) та на замовлення лікувально-профілактичних закладів із дозволених до застосування діючих та допоміжних речовин;

- закупівля яких повністю або частково фінансується з державного або місцевого бюджету граничну постачальницько-збутову надбавку (постачальницьку винагороду) в розмірі 5% і граничну торговельну надбавку (націнку) в розмірі 15% з урахуванням податків та зборів. Порядок розрахунку зазначених надбавок встановлюється Міністерством охорони здоров’я.

Також встановлено, що заклади охорони здоров’я, які повністю або частково фінансуються з державного та/або місцевого бюджету, здійснюють закупівлю лікарських засобів, включених до Національного переліку, вартість яких підлягає відшкодуванню під час амбулаторного лікування осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет II типу, бронхіальну астму, і лікарських засобів, включених до переліку непатентованих міжнародних назв лікарських засобів, вартість яких підлягає відшкодуванню.

Натомість вимоги цієї постанови не поширюються на лікарські засоби, які закуповуються відповідно до абзацу шістнадцятого частини третьої статті 2 Закону України “Про публічні закупівлі”.

Міністерству охорони здоров’я за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі доручено затвердити порядок розрахунку граничних цін на лікарські засоби.

Читайте також: Як працюватиме програма "Доступні ліки" в Україні

Усі новини на тему>>

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»