• Посилання скопійовано

Відновлення податкової міліції: новий законопроект та позиція Мінфіну

7 лютого депутати Податкового комітету Верховної Ради ініціювали зміни, якими відновлять податкову міліцію. Відповідний законопроект №0940 вже включено до порядку денного. Що з цього приводу думає Мінфін та як це прокоментує Н. Южаніна?

Відновлення податкової міліції: новий законопроект та позиція Мінфіну

Відновлення податкової міліції неприйнятне: заява Міністра фінансів О. Данилюка

"Це спроба повернути корупційну спадщину податкової міліції . Якщо Парламент підтримає ці зміни, орган, який роками «кошмарив» бізнес буде знову легітимізований", - заявив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Нагадуємо, що наразі цей орган вже місяць знаходиться поза законом.

"Чи відбувся за цей час «розгул фінансової злочинності». Очевидно, що ні. Чому тоді такий поспіх? Можливо, це ще одна спроба зірвати одну з найважливіших реформ для бізнесу?" - зауважує О. Данилюк.

Міністр фінансів повідомляє, що 7 лютого на нараді під головуванням Прем’єр-міністра було досягнуто домовленості щодо доопрацювання законопроекту Мінфіну про створення фінансової поліції у найкоротший термін. Законопроект вже публічно підтримали основні бізнес-асоціації, незалежні експерти та громадськість.

 

"Я продовжую притримуватись позиції, що відновлення податкової міліція неприйнятне. Ця «спадщина» має відійти у минуле. Закликаю НЕ підтримувати правки щодо повернення податкової міліції"", - Міністр фінансів

 

Крапки над «і» щодо податкової міліції: коментар Н. Южаніної

Опісля заяви О. Данилюка Ніна Южаніна у себе на сторінці Facebook прокоментувала ініціативу виправлення технічної неточності щодо податкової міліції шляхом внесення відповідної правки до законопроекту №0940 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо оподаткування спадщини)».

За її словами, Закон №1797 було проголосовано саме з таким формулюванням, що податкова міліція припиняє діяльність з дня набрання чинності законом про функціонування органу, який має прийти на її заміну. Таку редакцію погодили на засіданні Комітету, таку редакцію пізніше було підтримано колегами в сесійній залі.

Згідно з Конституцією єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент. І парламент голосує за рішення, викладене в тексті законопроекту, наданого депутатам до другого читання.

"Якщо вже трапилася технічна неточність при підготовці проголосованого в залі тексту до підпису та оприлюднення, то її потрібно виправляти якомога оперативніше", - наголошує Н. Южаніна.

"У швидку розробку урядом законопроекту про фінансову поліцію хотілося б вірити, але складно, адже нам постійно повідомляють про різні дати і стадії підготовки документа. За даними міністра фінансів, він був майже на стадії реєстрації у Верховній Раді, але буквально вчора надійшла інформація про те, що Кабінет Міністрів створив робочу групу для підготовки законопроекту про фінансову поліцію (чи службу фінансових розслідувань)", - зазначила Голова Комітету ВРУ.

Зважаючи на те, що час спливає, "а життя не зупиняється і проблеми, які виникають сьогодні, в тому числі ті, що стосуються боротьби з кримінальними правопорушеннями в податковій сфері, потрібно вирішувати сьогодні", Комітетом з питань податкової та митної політики на засіданні 7 лютого 2017 р. було прийнято рішення виправити технічну неточність щодо податкової міліції шляхом внесення відповідної правки до законопроекту №0940.

Негативну реакцію на таке рішення Н. Южаніна прокоментувала так: вона може виникнути в тих, хто намагається вирішити особисті проблеми у відносинах із фіскальною службою за рахунок нівелювання роботи податкової міліції.

"Рішення Комітету не означає підтримку залишення податкової міліції в нинішньому вигляді, але будь-які дії щодо її подальшого функціонування повинні бути виваженими з тим, щоб не створювати незручностей сумлінним платникам податків, а несумлінним — не відкривати нових можливостей для зловживань".

Наприкінці Голова Комітету ВРУ ще разі наголосила: жодних юридичних підстав говорити про ліквідацію податкової міліції з 1 січня 2017 р. немає.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»