• Посилання скопійовано

Третій день кібератаки: що нового ми дізнались за четвер?

Остання інформація від ДФС, НБУ, Кіберполіції та розробників програми «M.E.Doc» - усе, що нам відомо на ранок п`ятниці, 30 червня.

Третій день кібератаки: що нового ми дізнались за четвер?

Вчора зранку ми написали великий текст по те, що нам відомо на ранок 29 червня про вірус Petya.A, та як з цим жити і боротись. Тепер коротко про те, що змінилось за вчора:

 

1. На третій день кібератаки розробники M.E.Doc навели відповіді на найбільш болючі питання, які турбують бухгалтерів на даний момент: 

  1. Коли можна реєструвати ПН?
  2. Чи можна користуватись M.E.Doc?
  3. Хто оплатить штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН? 

...усього відповіді на 12 питань. Іх можна почитати ось тут

 

 

2. ДФСУ на своєму офіційному сайті оприлюднила звернення до платників податку. В ньому податківці повідомляють, що інформаційні ресурси ДФС працюють у штатному режимі.

 

3. Робота деяких банків, яка була обмежена через хакерські атаки, поступово відновлюється, - повідомили у НБУ. «Укргазбанк відновив роботу відділень в обмеженому режимі та деякий час здійснюватиме обслуговування клієнтів шляхом прийняття платіжних доручень на паперових носіях. Ощадбанк відновлює роботу в цілому і підключення до СЕП», - заявив в.о. Голови Нацбанку Яків Смолій. 

 

4. За дві доби до поліції надійшло 1,5 тисячі повідомлень про вірусне зараження комп'ютерних мереж. Відомості за 63 фактами вже внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 361 Кримінального кодексу України. Ще за 115 фактами вирішується питання щодо їх правової кваліфікації. Про це повідомив Департамент кіберполіції. 

 

 

5. «Програма «M.E.Doc» абсолютно безпечна для користувачів», - це слова Алесі Білоусової, СЕО компанії-розробника з офіційного прес-релізу компанії. 

 

6. ДФС не бачить підстав для продовження термінів прийому звітності для бізнесу через вірус Petya.A. Про це повідомила прес-секретар в.о. голови ДФС Мирослава Продана Наталія Непряхіна. 

«З 10 години запущені системи. Бачимо, що реєстрація податкових накладних йде. Будемо аналізувати статистику подачі. Але настійно рекомендуємо бізнесу, якщо вони мали проблеми, їхня система була атакована вірусом, звертатися в кіберполіцію для того, щоб було прийнято системне рішення. У ДФС поки законодавчих підстав продовжувати прийом звітності, податкових накладних і так далі – немає», – сказала вона.

 

7. Гадаєте, усе вже скінчилось? «У зв'язку із появою інформації щодо другої хвилі розповсюдження вірусів тимчасово закрито можливість завантаження оновлень з програми в автоматичному режимі – з метою уникнення різних спекуляцій. Цю можливість буде відновлено після прояснення ситуації». Таке оголошення зявилось вчора близько 21 години на Fb-сторінці «M.E.Doc»

*** 

Наразі це все.
Хай щастить! 

Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»