• Посилання скопійовано

Прикордонники презентували систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства

Держприкордонна служба презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства, інформація з якої передаватиметься до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства

Прикордонники презентували систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства

21 грудня Державна прикордонна служба України презентувала систему фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства. Інформація з неї передаватиметься до Національної системи верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті Державної прикордонної служби.

Демонстрація роботи системи відбулася в столичному аеропорту «Київ».

У заході взяли участь Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал та інші посадові особи.

Ця система фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства розгортається прикордонним відомством на виконання Указу Президента України від 30.08.2017 р. №256 «Про рішення Ради національної безпеки та оборони України від 10 липня 2017 року «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержання ними правил перебування на території України». Вона стане однією з підсистем відомчої автоматизованої системи прикордонного контролю.

«Рада Національної безпеки й оборони прийняла рішення щодо посилення контролю за перетином кордону громадянами,  у першу чергу це стосується громадян Російської Федерації. Завдяки таким технічним засобам та введенню системи, яка пов’язана не тільки з Міграційною службою, а й з СБУ та МВС, значно посиляться як контррозвідувальні заходи, так і боротьба з криміналітетом», - зазначив під час презентації Секретар РНБО Олександр Турчинов.

Варто відмітити, що Держприкордонслужба активно працює над вдосконаленням безпекової складової на кордонах України. Сьогодні технічні засоби Держприкордонслужби дозволяють зчитувати виготовлені за міжнародними стандартами ІКАО закордонні паспорти, у тому числі з вбудованим чіпом, ІD-картки та водійські посвідчення. При цьому постійно вивчається досвід передових країн світу, європейських та американських партнерів щодо побудови систем автоматизації паспортного контролю. Кращі зразки обладнання впроваджуються у відомчу інформаційно-телекомунікаційну систему. 157 діючих пунктів пропуску обладнано засобами для зчитування інформації з біометричних документів, а 126 пунктів пропуску підключено до баз даних Інтерполу. З серпня 2017 року інформаційна система прикордонного відомства автоматично підраховує кількість дозволених діб перебування іноземців в Україні. Сьогодні законодавство дозволяє перебувати іноземцю до 90 діб протягом 180 діб.

Запуск системи фіксації біометричних даних Держприкордонслужби – це ще один крок щодо покращення безпекової складової при перетинанні кордону та вдосконалення системи прикордонного контролю.

«Введена система дає більш високу гарантію, що до нас не будуть потрапляти сумнівні елементи з країн Азії, Близького Сходу в тому числі з Російської Федерації», - зазначив Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков.

Держприкордонслужба готується до зняття відбитків всіх 10 пальців. Обов’язкову фіксацію біометричних даних застосовуватимуть у відповідності до визначеного МЗС переліку 70 країн (у т.ч. РФ), які віднесено до категорії ризику. Решта іноземців – за результатами аналізу та оцінки ризиків.

Такий підхід підкреслить європейські прагнення України та запобігатиме зниженню туристичного іміджу держави і направлений на запобігання ускладнення прикордонних формальностей відносно громадян європейських та інших країн.

Крім того, відповідно до вимог Закону  «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» визначено категорії іноземців та осіб без громадянства, які звільняються від фіксації біометричних даних. Це насамперед глави держав і урядів зарубіжних країн, члени парламентських та урядових делегацій, особи до 18-річного віку, круїзні туристи, члени екіпажів транспортних засобів, дипломатичний персонал, посадові особи міжнародних організацій.

Прикордонне відомство повністю готове до запуску функціонування системи фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства. Але враховуючи масштабність цього новітнього проекту, а також велику складність його безперебійної реалізації, запуск системи фіксації біометричних даних іноземців та осіб без громадянства буде здійснюватися поетапно, а саме – з 1 січня 2018 року старт системи відбудеться у столичних міжнародних аеропортах та в пунктах пропуску українсько-російської ділянки державного кордону. В подальшому ця система буде активно впроваджуватися на всіх ділянках державного кордону України.

 «На сьогодні всі пункти пропуску на кордоні з Росією обладнані системою біометричного контролю, і вже в наступному році будуть обладнані решта пунктів пропуску, у тому числі і місцеві», - зауважив Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал.

Наголосимо, що для створення цієї системи необхідно дообладнати 157 пунктів пропуску та 3 КПВВ на адмінмежі з ТОТ АРК. На сьогодні Держприкордонслужбі виділено 300 млн грн (загальна потреба в коштах – 532 млн. грн. (орієнтовна вартість).

Зокрема, буде доукомплектовано більше 400 автоматизованих робочих місць сканерами відбитків пальців, розгорнуто більше 320 нових робочих місць на І-й та ІІ-й лінії контролю, а також 420 в залізничних пунктах пропуску, модернізовано сховище зберігання біометричних даних.

Слід зазначити, що під час паспортного контролю інспектори Держприкордонслужби здійснюватимуть перевірку паспортних документів іноземців, у тому числі за базами Інтерполу. Також відбуватиметься зчитування інформації (відбитки пальців) за допомогою рідерів, яка надходитиме до підсистеми обробки біометричних даних відомства. Крім того, через міжвідомчу інформаційно-телекомунікаційну систему «Аркан» вона надходитиме до Національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства Державної міграційної служби.

При повторному перетині особою кордону здійснюватиметься процес ідентифікації особи. При цьому інспектор бачитиме чи здавала людина свої біометричні дані і здійснюватиме їх перевірку. У разі не співпадіння даних особу буде направлено на додатковий контроль для з’ясування обставин.

***

Також читайте: Президент ввів в дію рішення РНБО про біометричний контроль на держкордоні

Джерело: Державна прикордонна служби України

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»