Як відомо, на засіданні Уряду 5 вересня було прийнято рішення про підвищення мінімально оптово-відпускних та роздрібних цін на алкогольні напої. Про це ми повідомляли тут.
Нарешті сьогодні, 21 вересня, на сайті Кабміну оприлюднено й сам текст документа - постанова КМУ від 05.09.2018 р. №748. Які розміри мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін нею встановлено - дивіться у таблиці нижче.
Ця постанова набере чинності через 10 днів з дня її опублікування. Тобто 2 жовтня 2018 року. Про це тут>>
Крім того, звертаємо увагу, що відповідно до приміток до додатку до Постанови №748 урядовці затвердили правила округлення розрахунків при продажу алкоголю. Зокрема, мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни алкоголю мають округлюватися:
- у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок;
- у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок.
Тож з дати набрання чинності цієї постанови податківці не зможуть штрафувати за невідповідність встановленим цінам на алкоголь у зв'язку з впровадженням порядку їх заокруглення. Сподіваємося, податківці нададуть нове своє роз'яснення з огляду на ці зміни. З поточною позицією можна ознайомитися тут.
А от питання щодо округлення розрахунків при продажу тютюнових виробів залишається відкритим, як і застосування штрафів за невідповідність встановленим цінам.
***
Розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін
на окремі види алкогольних напоїв (додаток до Постанови №748)
Код виробів згідно з УКТЗЕД |
Опис товару |
Мінімальна ціна за 1 літр 100-відсоткового спирту, гривень |
Роздрібна ціна, гривень
| ||
---|---|---|---|---|---|
оптово-відпускна |
роздрібна |
| |||
2208 60, |
Горілка та лікеро- горілчані вироби, інші |
321 |
447 |
|
|
2208 30 |
Віскі |
682 |
895 |
|
|
2208 40 |
Ром та інші спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини |
682 |
895 |
|
|
2208 50 |
Джин та ялівцева настоянка |
682 |
895 |
|
|
2208 20 |
Спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду: |
|
|
|
|
|
коньяк (бренді) три зірочки |
412,5 |
641,6 |
|
|
|
коньяк (бренді) чотири зірочки |
455,2 |
696,7 |
|
|
|
коньяк (бренді) п’ять зірочок |
481,6 |
758,3 |
|
|
|
інші спиртові дистиляти та спиртні напої, в тому числі
|
412,5 |
641,6 |
|
|
|
бренді ординарні, горілки виноградні |
387,7 |
593 |
|
|
2206 (крім |
Інші зброджені напої, суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями |
381 |
500 |
|
|
2206 00 31 00, 2206 00 51 00, 2206 00 81 00 |
Сидр і перрі (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л |
|
|
29,8 |
|
2206 00 39 00, 2206 00 59 00, 2206 00 89 00 |
Тільки зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово- ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) у тарі місткістю 1 л |
|
|
29,8 |
|
2204 |
Вина виноградні натуральні у скляній тарі місткістю 0,7 л, в іншій тарі місткістю 1 л |
|
|
42 |
|
2204 |
Вина виноградні натуральні з доданням спирту |
|
|
49 |
|
2205 |
Вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів у скляній тарі місткістю 0,7 л, в інший тарі місткістю 1 л |
|
|
49 |
|
2204 10, |
Вина у скляній тарі місткістю 0,7 л та 0,75 л |
|
|
89 |
|
___________
Примітки:
1. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни під час реалізації (продажу) горілки та лікеро-горілчаних виробів, віскі, рому та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки зброджених продуктів з цукрової тростини, джину та ялівцевої настоянки, коньяку (бренді) три зірочки, коньяку (бренді) чотири зірочки, коньяку (бренді) п’ять зірочок, інших спиртових дистилятів та спиртових напоїв, у тому числі бренді ординарного, горілки виноградної, інших зброджених напоїв, сумішей із зброджених напоїв та сумішей зброджених напоїв з безалкогольними напоями різного вмісту спирту в тарі різної місткості визначаються як добуток відповідних затверджених мінімальних цін, міцності за об’ємом (у відсотках) і місткості тари (у літрах), поділений на 100 відсотків.
2. Мінімальна роздрібна ціна на вина та вермути у скляній та іншій тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр, 1 літр у скляній тарі розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари, поділений на 0,7.
3. Мінімальна роздрібна ціна на сидр і перрі (без додання спирту), зброджені напої, одержані виключно в результаті природного (натурального) бродіння фруктових, ягідних та фруктово-ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5 відсотка об’ємних одиниць (без додання спирту) у тарі місткістю менш як 1 літр та більш як 1 літр розраховується як добуток затвердженої мінімальної ціни та місткості тари.
4. Мінімальні оптово-відпускні і роздрібні ціни на окремі види алкогольних напоїв, визначені (розраховані) згідно з примітками 1—3 цього додатка, заокруглюються:
- у бік зменшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 1 до 4 копійок;
- у бік збільшення до найближчого числа, що закінчується на 0, якщо закінчуються від 5 до 9 копійок.