• Посилання скопійовано

Затверджено Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають е-послуги

Порядком визначаються загальні засади функціонування спеціального портального рішення для користувачів осіб-нерезидентів, які постачають електронні послуги, процедури їх електронної ідентифікації, взаємодії користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, та контролюючих органів

Затверджено Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають е-послуги

Мінфін наказом від 07.12.2021 р. №636 (зареєстрований в Мін'юсті 23.12.2021 р. за №1659/37281) затвердив Порядок електронної ідентифікації осіб-нерезидентів, які надають електронні послуги.

Цей Порядок розроблено з метою реалізації особами-нерезидентами, які не мають постійного представництва та постачають на митній території України фізичним особам, у тому числі фізичним особам - підприємцям, не зареєстрованим платниками ПДВ, електронні послуги, у тому числі шляхом надання доступу до електронних послуг через електронний інтерфейс, надання технічних, організаційних, інформаційних та інших можливостей, які здійснюються з використанням інформаційних технологій і систем, для встановлення контактів та укладення угод між продавцями і покупцями, та/або постачають такі електронні послуги за посередницькими договорами від власного імені, але за дорученням надавача електронних послуг (далі - особи-нерезиденти), та контролюючими органами своїх прав та обов'язків, визначених ПКУ, іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи.

Цим Порядком визначаються загальні засади функціонування спеціального портального рішення для користувачів осіб-нерезидентів, які постачають електронні послуги, процедури їх електронної ідентифікації, взаємодії користувачів нерезидентів, які надають електронні послуги, та контролюючих органів через спеціальне портальне рішення для користувачів нерезидентів, які постачають електронні послуги.

Так, електронна ідентифікація особи-нерезидента вперше здійснюється під час реєстрації такої особи-нерезидента як платника ПДВ відповідно до пункту 208-1.2 ПКУ в електронному вигляді через електронний кабінет особи-нерезидента, яка надає електронні послуги, у тому числі через Єдиний державний вебпортал електронних послуг "Портал Дія", з використанням доменного імені особи-нерезидента та/або за бажанням особи-нерезидента, з використанням інших дозволених технологій ідентифікації платника податків, визначених для цілей ПКУ.

Зауважимо, що Мінфін також вніс зміни до Положення про реєстрацію платників ПДВ. Його доповнено новим розділом VIII "Особливості реєстрації як платників податку на додану вартість осіб-нерезидентів". 

Наказ набере чинності з 1 січня 2022 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Опубліковано в "Офіційному віснику України"  №99 28.12.2021  р.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»