• Посилання скопійовано

Запропоновано внести зміни до законодавства щодо ОСББ

До ВРУ було внесено законопроєкт, яким пропонується переглянути деякі правила функціонування ОСББ. Депутати вважають, що це призведе до спрощення управління багатоквартирними будинками їх співвласниками

Запропоновано внести зміни до законодавства щодо ОСББ

До ВРУ на розгляд було внесено законопроект №7029 про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення управління багатоквартирними будинками.

Зокрема, зміни вносяться до таких законодавчих актів:

У разі прийняття законопроєкту зміни наберуть чинності через три місяці з дня його опублікування. Розглянемо детальніше, що пропонують змінити депутати.

 

Можливість застосування електронних інструментів

Передбачається можливість проведення зборів у режимі відеоконференції, що дозволяє бачити та чути учасників. Така онлайн форма буде можлива для обговорення питань порядку денного установчих зборів, а також зборів співвласників.

Крім того, за письмовою заявою (в тому числі у вигляді електронного документа) співвласника до ініціатора проведення зборів, повідомлення про проведення зборів зможуть надсилатися йому на адресу електронної пошти чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв'язку. Заяву можна буде подати в довільній формі, але вона має містити адресу для надання відповіді. Пропонується змінити і строки для направлення ініціативною групою повідомлення про проведення установчих зборів - не менше ніж за 10 календарних (наразі 14!) днів до дати їх проведення.

На електронну адресу (чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку) може бути надіслане і рішення загальних зборів у передбачених статутом випадках.

А ось письмове опитування співвласників в електронній формі зможе проводитись лише з використанням електронних підписів, що базуються на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. У такому разі листок опитування буде електронним документом, створення якого завершується накладенням на нього електронного підпису співвласника. Надаватиметься можливість застосовувати електронний підпис і при голосуванні під час установчих зборів.

Листки опитування, які створені у формі електронних документів, зберігатимуться уповноваженою співвласниками особою на електронному носії інформації у формі, що дає змогу перевірити їх цілісність на цих носіях. Листки опитування, які створені у формі електронних документів і передбачають проведення реєстраційних дій щодо об'єднання співвласників багатоквартирного будинку або асоціації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку, зберігатимуться також з використанням засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг.

Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком також зможе бути надісланий співвласнику в електронній формі за його відповідною письмовою заявою. У такому випадку надання або надсилання рекомендованим листом примірника договору даному співвласнику не буде вимагатися.

 

Зміни у порядку проведення установчих зборів

Рішення про створення об’єднання вважатиметься прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники, які разом мають більше половини від загальної кількості голосів усіх співвласників (а не більше половини загальної кількості таких співвласників, як зараз).

Рішення буде прийматися шляхом поіменного голосування та оформляється протоколом. Такий протокол установчих зборів повинен містити відомості про:

1) ініціаторів установчих зборів;

2) дату, час і місце проведення установчих зборів;

3) загальну кількість співвласників;

4) загальну кількість голосів співвласників;

5) обраного голову установчих зборів;

6) порядок денний установчих зборів;

7) основні тези виступів;

8) підсумки голосування із зазначенням результатів голосування з кожного питання порядку денного установчих зборів та рішення, прийняті установчими зборами".

Установчі збори, крім рішення про створення об’єднання та затвердження його статуту, також прийматимуть рішення про:

  • обрання складу та голови правління;
  • визначення особи, уповноваженої на підпис та подання документів для проведення державної реєстрації створення ОСББ;
  • інші рішення, віднесені до повноважень загальних зборів об'єднання.

Рішення загальних зборів із зазначенням результатів голосування з кожного питання буде оприлюднюватися протягом 30 календарних днів з дня проведення загальних зборів у порядку, передбаченому статутом об'єднання.

Своєю чергою, з закону пропонується виключити норми про можливість обрання на загальних зборах представників від об'єднання, яким надаються відповідні повноваження щодо оперативного вирішення нагальних питань шляхом скликання зборів таких представників.

 

Порядок голосування

Проєктом передбачається, що рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники, які разом мають більше половини від загальної кількості голосів усіх співвласників, якщо інше не встановлено статутом об'єднання або законом.

Разом з цим, у статуті об'єднання може бути встановлено, що рішення про визначення переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, а також про реконструкцію та капітальний ремонт багатоквартирного будинку або зведення господарських споруд вважається прийнятим, якщо за нього проголосували співвласники, які разом мають понад двох третин від загальної кількості голосів усіх співвласників.

А ось рішення загальних зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку щодо відключення будинку від мереж (систем) централізованого постачання комунальних послуг у порядку, встановленому законом, і визначення системи подальшого забезпечення будинку комунальними послугами, за умови дотримання вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища вважаються прийнятими, якщо за них проголосували співвласники, які разом мають понад 75% від загальної кількості голосів усіх співвласників.

Якщо ж одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить 50% або більше загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, то рішення вважається прийнятим зборами співвласників, якщо за нього проголосувало більш як 50% загальної кількості співвласників (крім рішення про відключення будинку від мереж (систем) централізованого постачання комунальних послуг для якого потрібно 75% загальної кількості співвласників).

 

Реєстрація ОСББ

Пропонується надати можливість подання документів для державної реєстрації одночасно в паперовій та електронній формі. Якщо документи для державної реєстрації подаються одночасно в паперовій та електронній формі, подання документів в електронній формі здійснюється заявником з використанням засобів Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, а їх отримання здійснюється державним реєстратором самостійно відповідно до наданих заявником ідентифікаторів таких документів.

Крім того, виключається необхідність наявності у представника, для цілей проведення реєстраційних дій, нотаріально посвідченої довіреності. Документом, що засвідчує повноваження представника, є протокол загальних або установчих зборів об'єднання співвласників багатоквартирного будинку або асоціації об'єднань співвласників багатоквартирного будинку відповідно.

***

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»