• Посилання скопійовано

Маркування продукції за допомогою QR-коду: новий законопроєкт

Законопроєктом №7497 пропонується встановити на законодавчому рівні можливість маркування шляхом нанесення на продукції позначення QR-коду, що забезпечує отримання інформації в електронному вигляді

Маркування продукції за допомогою QR-коду: новий законопроєкт

28 червня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №7497 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо маркування продукції шляхом нанесення QR-коду".

Метою прийняття акта є діджиталізація бізнес-процесів; спрощення донесення інформації про продукцію, яка вимагається законодавством, до споживачів і користувачів, що забезпечує, у тому числі, можливість свідомого і компетентного вибору останніми продукції; покращення сервісу, що надається споживачам.

Для цього законопроєктом пропонується встановити на законодавчому рівні можливість маркування шляхом нанесення на продукції позначення QR-коду, що забезпечує отримання інформації в електронному вигляді.

Отже, за оновленою ст. 15 Закону «Про захист прав споживачів», інформація, передбачена частиною першою цієї статті, доводитиметься до відома споживачів виробником (виконавцем, продавцем):

  • у супровідній документації, що додається до продукції;
  • на етикетці;
  • у маркуванні, яке може бути у вигляді QR-коду, що дає змогу здійснювати його зчитування та одержувати для ознайомлення всю чи частину інформації про відповідну продукцію в електронному вигляді із офіційного вебсайту виробника;
  • іншим способом (у доступній наочній формі), визначеним відповідними нормативно-правовими актами, у тому числі технічними регламентами, або, прийнятим для окремих видів продукції або в окремих сферах обслуговування.

Таке позначення QR-коду повинно бути чіткими та розміщеними в такому місці, де воно не може піддатись стиранню, зникненню внаслідок роботи машини, устаткування, зносу тощо або погіршити міцність відповідної продукції.

У разі прийняття цей Закон набере чинності через 30 днів з дня його опублікування.

***

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»