• Посилання скопійовано

Реєстрація ФОП та створення ТОВ – без держреєстратора: затверджено порядок

Мін'юст та Мінцифри затвердили Порядок надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у автоматичному режимі

Реєстрація ФОП та створення ТОВ – без держреєстратора: затверджено порядок

Мін'юст та Мінцифри спільним наказом від 14.07.2022 р. №2933/5/66 затвердив Порядок надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у автоматичному режимі. Переглянути його можна тут.

Наказ набрав чинності 16 липня 2022 р. (з дня, наступного за днем його офіційного опублікування в "Офіційному віснику України" №54/2022).

Цей Порядок визначає механізм надання електронних публічних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців у автоматичному режимі без участі державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань у режимі реального часу за допомогою програмного забезпечення Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань (далі - ЄДР) на підставі документів суб'єктів звернення, поданих в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія).

Згідно з Порядком без участі державного реєстратора, в автоматичному режимі можуть проводитися такі реєстраційні дії:

  • державна реєстрація фізичної особи підприємцем;
  • державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу - підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі (крім змін до реєстраційного номеру облікової картки платника податків, даних паспорта громадянина України);
  • державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням;
  • державна реєстрація створення товариства з обмеженою відповідальністю, що діє на підставі модельного статуту, засновниками та кінцевими бенефіціарними власниками якого є громадяни України, яким присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Заявником може бути:

  • у разі подання документів для державної реєстрації фізичної особи підприємцем - громадянин України, який досяг вісімнадцятирічного віку, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків, який не є фізичною особою - підприємцем відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру та має намір провадити підприємницьку діяльність;
  • у разі подання документів для державної реєстрації змін до відомостей про фізичну особу - підприємця, що містяться в Єдиному державному реєстрі, та для державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням - громадянин України, який є фізичною особою - підприємцем відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру;
  • у разі подання документів для державної реєстрації створення товариства з обмеженою відповідальністю на підставі модельного статуту - засновник юридичної особи, який є громадянином України, якому присвоєно реєстраційний номер облікової картки платника податків та унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Заява формується заявником засобами Порталу Дія після проходження ним ідентифікації та автентифікації з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації, електронного підпису, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису та/або інших засобів ідентифікації, які дають змогу однозначно встановлювати особу заявника.

Справляння адміністративного збору за державну реєстрацію здійснюється заявником засобами Порталу Дія.

Програмне забезпечення Єдиного державного реєстру здійснює:

  • державну реєстрацію в автоматичному режимі без участі державного реєстратора шляхом внесення відповідного запису до Єдиного державного реєстру;
  • генерування в автоматичному режимі коду доступу до результатів надання електронної публічної послуги з державної реєстрації з подальшим його надісланням до Порталу Дія для забезпечення відповідного доступу заявника.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»