• Посилання скопійовано

З'явилися нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції

Основною зміною є застосування принципів зонування та компартменталізації

З'явилися нові вимоги до імпорту в Україну тварин та продукції

Наказом Мінагрополітики від 16.11.2018 р. №553 затверджено Вимоги щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки.

Основною метою розробки та прийняття наказу є необхідність системного перегляду та оновлення чинних вимог до імпорту, які в своїй більшості уже не відповідають сучасним реаліям торговельних відносин. У зв’язку з цим за підтримки Проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в України» було розроблено проект нового наказу.

Під час розробки проекту було проаналізовано та використано досвід ЄС (15 регламентів, директив та рішень) та міжнародні стандарти (Кодекси здоров’я МЕБ).

Основні нововведення, передбачені наказом:

  • Застосування Україною принципів зонування та компартменталізації. Зазначене відповідає міжнародній практиці «гнучкості» торгівлі, коли дозволяється імпортувати тварин або продукцію із зон або компартментів, якщо не вся територія країни-експортера є вільною від тієї чи іншої хвороби тварин;
  • Значне зменшення кількості діагностичних досліджень щодо живих тварин, що повинні проводитись на території країни-експортера. У результаті буде зменшено фінансове навантаження на операторів ринку, що планують ввозити в Україну живих тварин;
  • Оновлення вимог щодо походження сировини для виробництва харчових продуктів. Наказ не встановлює вимоги щодо походження сировини для виробництва харчового продукту виключно із території країни-експортера, що слугує значним полегшенням для виробників зазначених продуктів;
  • Збільшення видового різноманіття продуктів, які можуть імпортуватись в Україну. До сьогодні на законодавчому рівні не було встановлено вимог до імпорту низки категорій продуктів, що є значним торговим бар’єром. Наказом встановлено вимоги до таких нових категорій продуктів як композитні продукти, желатин, колаген, молозиво, жаб’ячі лапки та равлики, 33 категорії побічних продуктів та продуктів їх оброблення, переробки.

З прийняттям зазначеного Наказу визнається таким, що втратив чинність, наказ Державного департаменту ветеринарної медицини, Міністерства аграрної політики України  №71.

24 травня 2019 року Наказ № 553 було опубліковано в "Офіційному віснику України" №39. Відповідно він набере чинності з 24 листопада 2019 року.

Джерело: Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»