• Посилання скопійовано

Визначення митної вартості для експорту товарів на час війни: новий законопроєкт

Законопроєктом №8274 прописуються тимчасові особливості визначення митної вартості товарів, які вивозяться за межі митної території України з поміщенням у митний режим експорту, для усунення схем мінімізації податків

Визначення митної вартості для експорту товарів на час війни: новий законопроєкт

На сьогодні законодавство України не дозволяє здійснювати митним органам контроль за правильністю визначенням митної вартості товарів, які вивозяться за межі митної території України у митному режимі експорту, що призводить в багатьох випадках до заниження бази оподаткування вивізним митом та ненадходження у повному обсязі сум експортного мита до Державного бюджету України.

З огляду на це, 9 грудня 2022 року Д. Гетманцев та ін. нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8274 "Про внесення змін до Розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України щодо встановлення тимчасових особливостей митної вартості товарів, що вивозяться за межі митної території України".

Ним пропонується доповнити Розділу XXI "Прикінцеві та перехідні положення» МКУ новим пунктом 9-21. За ним тимчасово, у період дії воєнного стану та протягом одного року з дня його припинення чи скасування, митною вартістю товарів, які вивозяться за межі митної території України з поміщенням у митний режим експорту та на які законами встановлене вивізне мито, що нараховується за адвалорними ставками, буде ціна товару, зазначена у рахунку-фактурі чи рахунку-проформі, але не нижче за ціну товару, визначену на підставі щомісячного моніторингу цін на міжнародних товарних біржах в порядку, встановленому КМУ.

Невиконання декларантом або уповноваженою ним особою вищезазначених умов буде підставою для прийняття митним органом рішення про відмову у митному оформленні.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через один місяць з дня набрання ним чинності.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»