• Посилання скопійовано

Затверджено Порядок ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій

Порядок визначає порядок ведення та форму єдиної бази індивідуальних податкових консультацій. Набере чинності 21 липня 2017 року

Затверджено Порядок ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій

Наказом Мінфіну від 24.05.2017 р.  №523 затверджено Порядок ведення єдиного реєстру індивідуальних податкових консультацій.

Цей Порядок, розроблений відповідно до ст. 52 ПКУ, визначає порядок ведення та форму єдиної бази індивідуальних податкових консультацій. Його дія поширюється на індивідуальні податкові консультації (далі - ІПК), надані в письмовій формі.

У Порядку визначено, що усі ІПК підлягають обов’язковій реєстрації в Реєстрі та розміщенню на офіційному веб-сайті ДФС і повинні містити:

  • назву "Податкова консультація";
  • дату реєстрації;
  • реєстраційний номер у Реєстрі;
  • опис питань, що порушуються платником податків, з урахуванням фактичних обставин, зазначених у зверненні платника податків;
  • обґрунтування застосування норм законодавства;
  • висновок з питань практичного використання норм законодавства, зазначених в ІПК.

Реєстр складається із розділів, які дають змогу здійснювати пошук ІПК за реєстраційним номером, датою, стислим змістом питань (ключові слова), номером судової справи (за наявності) та органом, що надав таку консультацію.

ІПК реєструються в Реєстрі, розміщуються відповідальним за його ведення структурним підрозділом ДФС на офіційному веб-сайті ДФС у знеособленому вигляді та не повинні містити:

  • найменування (прізвище, ім’я, по батькові) платника податків;
  • код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб), або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб), або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
  • податкову адресу платника податків.

Інформація в ІПК має бути актуальною, якісно підготовленою і змістовною та не повинна містити персональних даних, даних з обмеженим доступом, неперевірених або неузгоджених відомостей.

У разі скасування ІПК у судовому порядку така консультація підлягає виключенню з Реєстру та заміні на нову ІПК, що надана з урахуванням висновків суду, у строки, визначені п. 53.2 ПКУ, з відміткою про те, що нова ІПК надана на підставі рішення суду.

ДФС повиннна забезпечити вільний, цілодобовий і безоплатний доступ до відомостей, що містяться в Реєстрі.

До впровадження програмного забезпечення, яке дасть змогу здійснювати перегляд ІПК у форматі PDF, Реєстр буде розміщений на офіційному веб-сайті ДФС і періодично оновлюватиметься.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке  заплановане в "Офіційному віснику України" № 57 (21.07.2017).

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»