• Посилання скопійовано

Місцева влада має щорічно приймати рішення про встановлення місцевих податків

В іншому випадку, як зауважує Мінфін, такі податки справляються із застосуванням мінімальних ставок. А для більшості місцевих податків і зборів мінімальна ставка дорівнює "0"

Місцева влада має щорічно приймати рішення про встановлення місцевих податків

Мінфін у листі від 26.03.2018 р. № 11230-17-10/8220 зазначив, що контролюючі органи не пізніше 10 липня поточного року мають скласти зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та зборів на відповідних територіях та подати її в електронній формі центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику. Своєю чергою, він не пізніше 15 липня поточного року має оприлюднити на своєму офіційному веб-сайті зведену інформацію про розмір та дату встановлення ставок місцевих податків та зборів на відповідних територіях.

При цьому ПКУ містить ряд норм, відповідно до яких передбачається щорічне прийняття рішень органів місцевого самоврядування стосовно встановлення місцевих податків та зборів.

Якщо ж сільська, селищна, міська рада або рада ОТГ не прийняла рішення про встановлення місцевих податків і зборів, такі податки до прийняття рішення справляються виходячи з норм ПКУ із застосуванням їх мінімальних ставок, а плата за землю справляється із застосуванням ставок, які діяли до 31 грудня року, що передує бюджетному періоду, в якому планується застосування плати за землю.

Водночас у листі зазначено, що для більшості місцевих податків і зборів ПКУ визначена лише верхня межа ставки. Тобто мінімальна ставка для таких податків (зборів) дорівнює "0".

Тому, з метою уникнення бюджетних втрат та збалансування показників місцевих бюджетів при їх формуванні та виконанні, а також враховуючи те, що кожне рішення набирає чинності з початку відповідного бюджетного періоду, органи місцевого самоврядування мають щорічно приймати рішення про встановлення місцевих податків і зборів або про продовження дії попередніх рішень.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство фінансів України

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»