• Посилання скопійовано

Президент підписав багатосторонню Конвенцію MLI

19 березня П. Порошенко підписав Закон «Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування»

Президент підписав багатосторонню Конвенцію MLI

19 березня 2019 року Президент П. Порошенко підписав Закон України від 28.02.2019 р. №2692- VIII "Про ратифікацію Багатосторонньої конвенції про виконання заходів, які стосуються угод про оподаткування, з метою протидії розмиванню бази оподаткування та виведенню прибутку з-під оподаткування". Про це йдеться у картоці законопроекту на сайті ВРУ.

Як пояснювали у Мінфіні, ратифікація цієї конвенції стала потрібною через прогалини та неузгодженості у національному та міжнародному податковому законодавстві, через які міжнародні компанії зменшують або уникають зобов’язань зі сплати податку на прибуток. Таким чином, Україна втрачає надходження у бюджет. Аби уникнути цього, 1 січня 2017 року Україна приєдналась до Програми розширеного співробітництва в рамках ініціативи Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР).

Країни-члени ОЕСР розробили План дій для боротьби з розмиванням бази оподаткування і виведенням прибутку з-під оподаткування (далі – План дій BEPS).

План дій BEPS включає в себе 15 кроків, що покривають різні сфери протидії агресивному податковому плануванню. Обов’язковими до виконання Україною (мінімальний стандарт Плану дії BEPS) є 4 кроки:

  • Крок 5: «Удосконалення заходів боротьби з податковими зловживаннями»;
  • Крок 6: «Недопущення зловживання пільгами, передбаченими двосторонніми угодами»;
  • Крок 13: «Рекомендації про документації з трансфертного ціноутворення та розкритті інформації по країнам»;
  • Крок 14: «Удосконалення процедури взаємного узгодження шляхом вирішення спорів».

Підписавши та ратифікувавши Конвенцію MLI, Україна отримує змогу одночасного внесення змін до всіх або деяких чинних Конвенцій про уникнення подвійного оподаткування.

Відповідний Закон №2692-VIII офіційно опублікований 23 березня та набере чинності 3 квітня 2019 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»