• Посилання скопійовано

Порядок повідомлення банком податкової про відкриття чи закриття рахунків оновлять

ДФС оприлюднила нову редакцію Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів

Порядок повідомлення банком податкової про відкриття чи закриття рахунків оновлять

6 травня ДФС оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонує викласти у новій редакції Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів (завантажити).

Проект наказу розроблено з метою приведення Порядку у відповідність до положень Законів  «Про валюту і валютні операції» та «Про електронні довірчі послуги»постанови НБУ від 28.12.2018 р. № 162 «Про запровадження міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні».

Так, у зв’язку із запровадженням в Україні з 05.08.2019 року міжнародного номера банківського рахунку IBAN у проекті наказу запропоновано внесення відповідних змін у частині направлення банками повідомлень до контролюючих органів про відкриття/закриття або зміну діючих рахунків клієнтів банків – платників податків, сформованих у стандарті IBAN, а також прийняття таких повідомлень контролюючими органами.

Задля спрощення процедур заповнення повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків фінансовими установами та обробки повідомлень контролюючими органами вдосконалено форму та зміст діючих форм повідомлень.

Для надання можливості банкам у перехідний період направляти повідомлення про зміну діючих банківських рахунків за стандартом IBAN (без закриття діючих рахунків та відкриття нових рахунків) також були розроблені нові форми повідомлень.

Крім того, для забезпечення закриття банківських рахунків, що залишились незакритими у фінансових установах після ліквідації/реорганізації юридичної особи або припинення підприємницької діяльності ФОП, реалізовано можливість для контролюючих органів направляти в електронному вигляді цим фінансовим установам переліки незакритих рахунків та відомості про уповноважений орган, який прийняв рішення про припинення, дату та, за наявності, номер відповідного рішення або запису в Єдиному державному реєстрі чи ЄДРПОУ, а також про дату зняття з обліку платника податків у контролюючому органі.

У проекті зазначено, що цей наказ набере чинності з 5 серпня 2019 року, але не раніше дня його офіційного опублікування.

Поки що зауваження та пропозиції стосовно змісту проекту наказу можна надавати у письмовій та електронній формі протягом місяця з дня публікації цього оголошення за адресами: Державна фіскальна служба України: Львівська площа, буд. 8, м. Київ – 53, МСП, 04655, e-mail: n.chetveryk@sfs.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»