• Посилання скопійовано

Порядок обліку платників податків планують оновити

ДФС оприлюднила проект змін до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема, удосконалено порядок подання повідомлення за ф. № 20-ОПП, а також викладено у новій редакції форму №1-ОПП та ще кілька реєстраційних форм

Порядок обліку платників податків планують оновити

7 серпня 2019 року ДФС оприлюднила проект наказу Мінфіну (завантажити), яким пропонується внести зміни до Порядку обліку платників податків і зборів. Зокрема:

1.  Встановлюється порядок взяття на облік в контролюючих органах іноземних компаній, організацій, які не підлягають реєстрації (акредитації) в Україні, не мають майнових прав на нерухомість та землю в Україні та відкривають рахунки в банках України.

2. Уточняється, що підставою для взяття на облік договору про спільну діяльність є прийняття контролюючим органом рішення про реєстрацію уповноваженої особи платником ПДВ або платником акцизного податку.

3.  Уточняється порядок обліку в контролюючих органах фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

Архітектори, інженери технічного нагляду, інженери-проектувальники, експерти, які мають кваліфікаційний сертифікат, що дає право здійснювати окремі види робіт (послуг), пов’язані із створенням об’єктів архітектури, та провадять такі роботи самостійно (індивідуально, незалежно), беруться на облік в контролюючих органах на підставі поданої заяви за ф. № 5-ОПП та копії кваліфікаційного сертифіката відповідального виконавця окремих видів робіт (послуг), пов’язаних із створенням об’єктів архітектури.

Фізичні особа, які провадять незалежну професійну діяльність та зареєстровані внутрішньо переміщеними особами, можуть подати заяву для взяття на облік/зміну місця обліку до контролюючого органу за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи згідно з довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, копія якої подається до контролюючого органу.

4. Уточнено структуру реєстраційного (облікового) номера платника податків, який присвоюється контролюючим органом:

ХХ000000К, де:

  • ХХ – приймає значення 77 – для платників податків – резидентів, 88 – для платників податків – нерезидентів;
  • 000000 – порядковий номер;
  • К – контрольний розряд, який формується за алгоритмом, визначеним центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику (далі – Центральний контролюючий орган).».

5. Удосконалюється порядок подання повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП, а саме:

  • встановлюється, що повідомлення з інформацією про об’єкти оподаткування, які зареєстровані у відповідному державному органі без присвоєння реєстраційного номера (кадастрового номера, реєстраційного номера об’єкта нерухомого майна) подаються в паперовому вигляді із доданням копії документа, що підтверджує реєстрацію об’єкта оподаткування у відповідному державному органі;

  • уточнюється, що юридичні особи та їх відокремлені підрозділи подають повідомлення про об’єкти оподаткування, які знаходяться на їх балансі (власні, орендовані, передані в оренду). При цьому застосовується принцип укрупнення інформації про об’єкт оподаткування. Принцип укрупнення не застосовується при наданні інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за ф. № 20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці);

  • встановлюються строки подання повідомлення  у разі зміни відомостей про об’єкт оподаткування та внесення контролюючим органом до Єдиного банку даних юридичних осіб або Реєстру самозайнятих осіб відомостей із повідомлення;

  • визначається, що платник податків може переглянути інформацію про свої об’єкти оподаткування та місця їх обліку у контролюючих органах в приватній частині Електронного кабінету.

6. У новій редакції викладено:

Весь перелік змін, запропонованих проектом, можна завантажити тут>>

Також проектом наказу встановлено, що реєстраційні (облікові) номери платників податків, які були надані платникам податків контролюючими органами до набрання чинності цим наказом, не змінюються  протягом усього періоду перебування на обліку в контролюючих органах таких платників податків, за винятком випадків зміни коду за ЄДРПОУ.

Очікується, що цей наказ набере чинності через 10 днів з дня його офіційного опублікування. А поки що зауваження та пропозиції до проекту приймаються протягом місяця (до 7 вересня 2019 року) на адресу:

  • поштову розробника – 04655, Львівська площа, буд. 8, Державна фіскальна служба України, Департамент обслуговування платників;
  • поштову Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ. вул. Арсенальна, буд. 9/11;
  • електронну розробника – oblik@sfs.gov.ua.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»