• Посилання скопійовано

Бізнес закликає Президента не підписувати законопроект №1210

Бізнес закликає Президента не підписувати законопроект №1210 та повернути на доопрацювання Верховній Раді

Бізнес закликає Президента не підписувати законопроект №1210

У січні ВРУ прийняла проєкт Закону № 1210 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Про це нагадує СУП.

Спілка неодноразово виступала проти окремих положень документу, які можуть негативно позначитись на умовах ведення бізнесу в Україні. Частина нововведень суттєво збільшує фіскальний тиск на підприємців, а саме:

1. Розширення дискреційних повноважень контролюючих органів.
Контролюючі органи отримують право тлумачити норми права та обставини, а також визначати наявність вини у діях платника податків. Такі зміни збільшують корупційні можливості податкових органів.

2. Ускладнення правил оподаткування.
Запроваджуються складні інструменти податкового контролю, ефект від запровадження яких не прорахований (ділова мета, конструктивні дивіденди, наявність податкової вигоди від застосування міжнародних угод, контрольовані іноземні компанії, ускладнення розрахунку правил тонкої капіталізації).

3. У питаннях адміністрування податків.
Контролюючий орган зможе вимагати «інші документи та інформацію, необхідні для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки», що без конкретизації документів та вичерпності їх переліку призведе до права органом на власний розсуд встановлювати обов’язок подавати будь-які обсяги будь-яких документів у 15 денний строк.
Збільшення до 7 років строку, протягом якого контролюючий орган має право донараховувати зобов’язання у разі проведення перевірки операції та/або перевірки податкових зобов’язань податкових агентів щодо податку на доходи фізичних осіб, військового збору при виплаті заробітної плати тощо.

4. У податку на прибуток.
Зупинка нарахування амортизації на основні засоби в залежності від використання об’єкта у господарській діяльності при здійсненні модернізації чи реконструкції є економічно невиправданою.

5. У податку на додану вартість.
Вводяться нові штрафи за порушення строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до них, щодо податкових накладних на операції без ПДВ або з 0 ставкою, що збільшує адміністративний тиск на платників податків, але не несе жодного практичного значення для бюджету.

6. Звітність щодо контрольованих іноземних компаній.
Запроваджуються безпрецедентні, в тому числі, для інших країн-учасниць BEPS, механізми контролю. Так, наприклад, встановлюється обов’язок подавати звіт щодо контрольованих іноземних компаній не тільки на контролерів-юридичних осіб, а й на фізичних осіб-контролерів.

В умовах назріваючої економічно-фінансової діяльності значна кількість податків та зборів не буде сплачена до державного бюджету і тому набрання чинності законопроєкту може призвести до негативних наслідків для ділової активності.

Спілка закликає Президента України повернути законопроєкт до парламенту для виключення відповідних норм і запобігання катастрофічним наслідкам для бізнес-спільноти та економіки України в цілому.

 

Від редакції: Зауважимо, що це вже не перша спроба бізнесу вплинути на підписання законопроекту №1210. Про першу спробу Федерації роботодавців ми писали тут.

Всі новини щодо законопроекту №1210 читайте за посиланням.

Джерело: Спілка українських підприємців

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»