• Посилання скопійовано

Мінфін затвердив порядок відкриття єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ

Єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ буде належати до небюджетних рахунків

Мінфін затвердив порядок відкриття єдиного рахунку для сплати податків та ЄСВ

Нагадаємо, що згідно зі Законами №559 та №190 з 1 січня 2021 р. запроваджується єдиний рахунок для сплати податків і зборів, ЄСВ (застосовуватиметься за бажанням платників). Про те, як буде функціонувати такий рахунок, ми писали тут.

Між тим відповідні зміни продовжують вносити до нормативних документів. Як передбачається, ці зміни теж почнуть працювати з 1 січня.

Ще 29 квітня 2020 року Уряд затвердив Постановою №321 Порядок функціонування єдиного рахунку для сплати податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, які контролюються ДПС.

За п. 5 Порядку №321 Казначейство на ім’я ДПС відкриє єдиний рахунок за субрахунком відповідно до плану рахунків бухгалтерського обліку в державному секторі, затвердженого Мінфіном.

І ось 14 липня з’явився текст наказу Мінфіну від 25.05.2020 р. №238 про внесення змін до пункту 1.2 розділу І Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті в органах Держказначейства. Він набере чинності одночасно зі Законом №190, тобто з 1 січня 2021 року, але не раніше дня його опублікування.

Ним передбачається, що єдиний рахунок, який відкриватиметься Держказначейством, належатиме до небюджетних рахунків. До того ж його буде віднесено до рахунків зі спеціальним режимом використання.

Тож єдиний рахунок для сплати податків та ЄСВ буде відкриватися відповідно до розділу V Порядку №321. Оскільки цей рахунок відкриватиметься на ім’я ДПС, то саме вона має подбати про подання необхідних документів Казначейству.

Щодо платників, то як ми говорили раніше, щоб мати можливість сплачувати податки, збори та ЄСВ на єдиний рахунок, платник має повідомити про це податківців. А якщо потім передумає і вирішить сплачувати по-старому, платник має повідомити податківців про відмову.

Повідомлення про використання або відмову від використання єдиного рахунка подається платником в електронній формі через Електронний кабінет.

Платник має право повідомити про використання або про відмову від використання єдиного рахунку один раз протягом календарного року.

Якщо платник – юридична особа має відокремлені підрозділи, то повідомлення про використання або про відмову від використання єдиного рахунку подається такою юридичною особою за кожним відокремленим підрозділом окремо.

Використання єдиного рахунку платником розпочинається з робочого дня за днем подання ним повідомлення про використання єдиного рахунка.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»