• Посилання скопійовано

Замість ПДФО, ЄСВ та ВЗ - один податок: чергова ініціатива від Гетманцева

Гетманцев ініціює об'єднання ЄСВ, ПДФО та військового збору з поступовим зменшенням ставки з 37% до 25%

Замість ПДФО, ЄСВ та ВЗ - один податок: чергова ініціатива від Гетманцева

Депутат Верховної Ради Данило Гетманцев ("Слуга народу"), голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики ініціює об'єднання ЄСВ, ПДФО та військового збору з поступовим зменшенням ефективної ставки до з 37% до 25%.

Про це він повідомив в інтерв'ю Українським Новинам.

"Є законопроєкт, який я розробив. Я хотів його зареєструвати до Нового Року, проте дискусія з усією нашою командою трохи затягнулася. Я не хочу подавати законопроєкт, який буде мертвонародженим. Хочеться, щоб ми консолідувалися", - сказав депутат.

За словами Гетманцева, основна ідея полягає в об'єднанні ЄСВ, податку на доходи фізичних осіб та військового збору на єдиний податок зі зменшенням ефективної ставки.

"Наразі ефективна ставка у нас становить 37%, номінальна - 42%. Ми передбачаємо зменшити до 30% з подальшим зменшенням на 1% щороку до 25%. Передбачаємо розширити можливість для декларування, а саме запровадити посімейне декларування. Простіше кажучи, щоб декларуватися могла сім'я. Бажаємо простимулювати декларування через збільшення податкових відрахувань. Тобто тій людині, яка подає декларацію, ми даємо можливість використати великий обсяг вирахувань оподатковуваного доходу", - додав він.

Наприклад, якщо людина містить пенсіонера старше 80 років, то вона має право зменшити свій оподатковуваний дохід на певну суму.

"Якщо ти орендуєш житло, то маєш право зменшити на певну суму свій оподатковуваний дохід. І таким чином простимулювати людей подавати декларації та навчити вести своє фінансове життя. А податок на виведений капітал ми пропонуємо запровадити за польською моделлю – до 200 млн гривень обороту. Якщо у вас дохід становить до 200 млн гривень протягом року, то ви можете опціонально використати податок на виведений капітал", - уточнив Гетманцев.

Як повідомляли Українські Новини, у серпні 2021 року Данило Гетманцев допустив зменшення податкового навантаження на фонд оплати праці з 2023 року.

Парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики поширив роз'яснення щодо використання застосування РРО/ПРРО для платників єдиного податку з 1 січня 2022 року. Відповідний документ у своєму телеграм-каналі опублікував голова комітету Данило Гетманцев.

***

Джерело: «Українські Новини»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»