• Посилання скопійовано

З 1 жовтня – новий розмір мінзарплати: які наслідки для бізнесу?

За Законом про Держбюджет на 2022 рік з 1 жовтня розмір мінзарплати збільшиться та становитиме 6700 грн. На що вплинуть ці показники для бізнесу? Розповімо далі

З 1 жовтня – новий розмір мінзарплати: які наслідки для бізнесу?

Нові розміри

З 1 жовтня 2022 року розмір мінімальної зарплати становитиме:

  • у місячному розмірі — 6700 гривень;
  • у погодинному розмірі — 40,46 гривень.

З розмірами мінзарплати можна ознайомитися у нашому довіднику ось тут.

При цьому розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб поки що не зміниться і становитиме 2600 грн. Про наслідки такого розміру прожиткового мінімуму ми розповідали у нашій попередній публікації. З 1 грудня 2022 року він зросте і становитиме 2684 гривні, але про це ми поговоримо вже у листопаді.

 

Для роботодавців

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож у жовтні 2022 року слід буде нараховувати зарплату не нижче 6700 грн у такому випадку.

Посадові оклади можна не змінювати з 1 жовтня через збільшення розміру прожиткового мінімуму, оскільки це не є обов’язковими вимогами.

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, за жовтень буде 1474 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у жовтні буде 100 500 грн.

Які ще наслідки матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпускних збільшення МЗП? Чи зміниться щось в оподаткуванні доходів працівників? Ми  розповідали тут.

 

Для ФОПів

Для всіх фізосіб-підприємців незалежно від обраної системи оподаткування мінімальний страховий внесок з ЄСВ за жовтень буде 1474 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у жовтні - 100 500 грн.

А максимальні ставки єдиного податку з 1 жовтня не зміняться. Тож максимальні ставки єдиного податку протягом всього 2022 року:

  • для платників І групи – 248,10 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1300 грн/міс.

Звертаємо увагу! Це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. Про це ми докладно писали тут.

Про це та про річне навантаження ФОПів через збільшення МЗП ми розповідали тут.

 

Інші наслідки

Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони залишаються незмінними до кінця 2022 року.

А от фінансові штрафи за порушення трудового законодавства з 1 жовтня збільшаться. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» фінансовий штраф буде становити 67000 грн за кожного працівника. Про це читайте тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»