• Посилання скопійовано

Дані про відкриття/закриття рахунків можна буде отримати від ДПС

Мінфін вніс зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів

Дані про відкриття/закриття рахунків можна буде отримати від ДПС

Мінфін наказом від 11.10.2022 р. №326 (зареєстрований в Мін'юсті 07.12.2022 р. за №1551/38887) вніс зміни до Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до контролюючих органів. Ними, зокрема:

1) виключаються положення Порядку, які стосуються процедур подання, обробки, форм і змісту повідомлень про зміну рахунків платників податків, кореспондентських рахунків за стандартом IBAN (файли повідомлень V та T, файл-відповідь W), визначають перелік підстав для відмови контролюючих органів у взятті рахунків на облік, наданих у відповідних повідомленнях;

2) визначається термін «дата отримання контролюючим органом повідомлення» у випадках надходження до контролюючих органів повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків в електронному або в паперовому вигляді;

3) уточнено перелік юридичних осіб – нерезидентів, стосовно яких банки повинні направляти повідомлення до контролюючих органів у разі відкриття/закриття рахунку нерезидента;

4) абревіатуру ДФС змінено на ДПС;

5) створено можливості для платника податків надсилати до ДПС в електронній формі через Електронний кабінет або з використанням електронних комунікаційних мереж запит про отримання витягу з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінансових установах за формою №П9 згідно з додатком 10 до цього Порядку. У запиті зазначається, про які рахунки запитується інформація - ті, про які не надходили повідомлення про їх закриття (відкриті рахунки) та/або ті, про які надійшли повідомлення щодо їх закриття (закриті рахунки), із зазначенням періоду закриття.

ДПС не пізніше наступного робочого дня після надходження запиту надсилає платнику податків витяг з журналу реєстрації повідомлень про відкриття/закриття рахунків у фінансових установах за формою №П10 згідно з додатком 11 до цього Порядку.

Витяг з журналу формується засобами інформаційно-комунікаційної системи ДПС і надсилається платнику автоматично з використанням електронних комунікаційних мереж в електронній формі, а також розміщується в Електронному кабінеті. У витягу зазначаються інформація про платника податків та всі його рахунки, які взято на облік в контролюючих органах, згідно з критеріями, що вказані у запиті платником податків (закриті та/або відкриті). Витяг є дійсним до внесення відповідних змін до журналу.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»