• Посилання скопійовано

СЕАРП СЕ планують удосконалити: проєкт постанови КМУ

ДПС оприлюднила проєкт постанови КМУ для забезпечення автоматичного зарахування до СЕАРП СЕ даних митних декларацій/аркушів коригування до митних декларацій щодо ввезених на територію України підакцизних товарів

СЕАРП СЕ планують удосконалити: проєкт постанови КМУ

ДПСУ оприлюднила проєкт постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового» (завантажити).

Його розроблено на виконання пункту 3 Плану заходів із забезпечення Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад в діяльності міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 28.10.2021 № 1340-р «Про затвердження плану заходів із забезпечення Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад в діяльності міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади» . 

Нормами акта Уряду впроваджується Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, затверджений наказом Міністерства  розвитку громад та територій України від 26.11.2020 № 290, в частині заміни у Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 № 408 (далі – Порядок, СЕАРП СЕ), посилання на Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України ДК 014-97 посиланням на вказаний Кодифікатор.

Також потребує вирішення проблема щодо повноти зарахування до СЕАРП СЕ даних митних декларацій/аркушів коригування до митних декларацій щодо ввезених на територію України підакцизних товарів, які мають автоматично відображатися у зазначеній системі.

Відповідно до підпункту 1 пункту 232.1 статті 232 Податкового кодексу України, обсяги ввезеного на митну територію України пального або спирту етилового зараховуються до СЕАРП СЕ автоматично, на підставі оформлених належним чином митних декларацій у розрізі платників податку та умов оподаткування пального або спирту етилового за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

Отже, для забезпечення належного інформаційного наповнення системи електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового щодо обсягів ввезених на митну територію України пального та спирту етилового необхідно визначити Державну митну службу України  центральним органом виконавчої влади, який є відповідальним за автоматичну передачу в повному обсязі даних митних декларацій/аркушів коригування до митних декларацій до СЕАРП СЕ.

Крім того, проектом пропонується внесення редакційних змін до пункту 48 Порядку (щодо уточнення строку подання акцизних накладних на облікову різницю) – для уникнення двозначного трактування норм вказаного пункту.

Таким чином, проєктом акта:

  • вносяться зміни до Порядку в частині заміни посилання на Класифікатор об'єктів адміністративно-територіального устрою України посиланням на Кодифікатор адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад;
  • Держмитслужба визначається відповідальною за автоматичну передачу в повному обсязі даних митних декларацій/аркушів коригування до митних декларацій до СЕАРП СЕ.

Із проектом постанови можна ознайомитися на офіційній сторінці Державної податкової служби України в мережі Інтернет за адресою: https://tax.gov.ua у рубриці «Діяльність» розділі «Регуляторна політика» підрозділі «Проекти регуляторних актів»/2022 рік.

Зауваження та пропозиції до проекту постанови від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються протягом одного місяця  від дати його розміщення на офіційному вебпорталі ДПС на адреси розробника: поштову – 04053, м. Київ, Львівська площа, 8, Державна податкова служба України, а також на поштову адресу Державної регуляторної служби України – 01011, м. Київ, вул. Арсенальна. буд. 9/11.  

Додаткові матеріали               

***

Джерело: ДПСУ

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»