• Посилання скопійовано

Щеплення від грипу оплачує роботодавець: податкові наслідки

ДФС повідомляє, що з доходу працівника у вигляді оплаченої вакцинації податок на доходи не утримується

Щеплення від грипу оплачує роботодавець: податкові наслідки

Як роз'яснює ДФС у Харківській області, у цьому випадку спрацьовує звільнення, що міститься в пп. 165.1.19 ПКУ.

У ньому сказано, що до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не входять, зокрема, кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на медобслуговування платника податку за кошт його роботодавця за наявності підтвердних документів, окрім витрат, що компенсуються виплатами з фонду загальнообов’язкового державного соціального медстрахування.

До такої допомоги належать, зокрема, але не виключно, витрати роботодавця на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань у період загрози епідемії.

Через те що немає податку на доходи, не буде й утримання військового збору (пп. 1.7 п. 16 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

На вартість щеплення нараховувати ЄСВ також не потрібно, адже такі витрати роботодавця не належать до фонду оплати праці.

 

Від редакції: Бухоблік щеплень

Для скерування працівників на вакцинацію потрібно видати відповідний наказ. Але право на витрати у підприємства виникає на підставі документа про проведення вакцинації працівників.

У бухгалтерському обліку витрати на вакцинацію включаються до складу витрат, оскільки відповідають визначенню витрат відповідно до П(С)БО 16. Рахунок для відображення витрат визначається виходячи з того, у якому структурному підрозділі працюють працівники, направлені на щеплення.

А саме, витрати на вакцинацію відображають:

• виробничого та загальновиробничого персоналу - на рахунку 91; 

• адміністративного персоналу - на рахунку 92;

• відділів реалізації та збуту  - на рахунку 93.

Джерело: ДФС у Харківській області

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»