• Посилання скопійовано

ДФС про нарахування та сплату ПДФО за рахунок власних коштів

Якщо податковий агент приймає рішення щодо нарахування та сплати ПДФО за рахунок власних коштів, то сума коштів у розмірі неутриманого податку є доходом у вигляді додаткового блага та оподатковується ПДФО на загальних підставах

ДФС про нарахування та сплату ПДФО за рахунок власних коштів

ДФСУ у листі від 28.12.2016 р. № 28351/6/99-99-13-02-03-15 нагадує: якщо оподатковуваний дохід нараховується (виплачується) фізичній особі податковим агентом, то ПДФО нараховується, утримується та сплачується цим агентом виключно за рахунок такого доходу.

Водночас згідно з п. 162.1 ПКУ платниками податку на доходи фізичних осіб є, зокрема, податковий агент.

Податковим агентом визнається особа, на яку ПКУ покладається обов’язок з обчислення, утримання з доходів, що нараховуються (виплачуються, надаються) платнику, та перерахування податків до відповідного бюджету від імені та за рахунок коштів платника податків.

При цьому податкові агенти прирівнюються до платників податку і мають права та виконують обов’язки, встановлені ПКУ для платників податків (п. 18.2 ПКУ).

Отже, якщо податковий агент приймає рішення щодо проведення нарахування та сплати ПДФО з нарахованого (виплаченого) доходу за рахунок власних коштів, то сума коштів у розмірі не утриманого податку є доходом у вигляді додаткового блага та оподатковується ПДФО на загальних підставах.

Читайте також: ПДФО-2017: останні законодавчі зміни

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»